Loreena McKennitt - Nights from the Alhambra

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de sfeervolle omgeving van het paleis van Carlos V gaf Loreena haar openluchtconcert, waarvan ook een dvd registratie werd gemaakt en tevens achttien van haar beste nummers op cd werden gezet. Haar hoge zuivere, stemgeluid en de gevoelige ballades kwamen in deze oude omgeving volledig tot hun recht. Tijdens het concert combineerde ze nummers van haar nieuwste cd An Ancient Muse met oude hits.

She moved through the fair, een nummer dat sterk doet denken aan Belfast Child van The Simple Minds, is absoluut een van mijn favoriete nummers. Maar ook het gevoelige Penelope's Song wordt prachtig vertolkt. Tussen de liedjes door vertelt Loreena onder andere over haar reizen waar ze veel inspiratie opdoet. Zo heeft ze het nummer Dante's Prayer geschreven tijdens haar reis door Rusland, in de tijd dat het land hervormd en in opbouw was. De moedeloosheid en de verwarring van de mensen die ze tegenkwam, raakten haar. Loreena schrijft al haar nummers zelf en tekstueel zijn deze erg sterk, bijna dichterlijk. Ondertussen zingt ze en begeleidt ze zichzelf op de piano, harp of accordeon. Kortom: aan muzikaal talent geen gebrek!

Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de Ierse klanken en de zuivere, hoge stem van Loreena. Haar muziek wordt weleens vergeleken met die van Enya en Clanned, maar Loreena kiest vooral voor authentieke instrumenten - zowel Ierse als Arabische - wat de kwaliteit van haar muziek in mijn ogen alleen maar beter maakt. Om deze instrumenten te bespelen heeft ze een aantal topmuzikanten om zich heen verzameld.

De dvd geeft een goede impressie van haar live concert en de prachtige beelden van de omgeving van het Alhambra. Toch lijkt de dvd me vooral geschikt als collectors item. Nights from the Alhambra bevat ook nog twee cd's, hierop staan dezelfde nummers als op de dvd. De muziek is in mijn ogen prima geschikt als rustige achtergrondmuziek. Maar ik zeg het nogmaals: je moet ervan houden...

Afbeelding verwijderd door redactie

Loreena McKennitt
Nights from the Alhambra
Tijd: dvd: 139 minuten cd's: 94 minuten
Officiële website van Loreena McKennitt: www.quinlanroad.com

Bestel Online!

Loreena McKennitt - Nights From The + 2cd (Import)
Loreena McKennitt