Beauty junkies

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De gemiddelde botoxjunkie in de Verenigde Staten heeft vier artsen die zij stiekem beurtelings bezoekt voor een behandeling. En niet alleen vrouwen blijken verslavingsgevoelig. New York loopt vol met dertigers die wekelijks botox laten spuiten – niet alleen in het gezicht maar ook in handpalmen en voetzolen. Geen wonder dus dat de cosmetische chirurgie in Amerika een jaaromzet draait van vijftien miljard dollar en schoonheidsbanken geld lenen voor cosmetische operaties.

Alex Kuczynski, journaliste bij de New York Times, schreef jarenlang voor de krant over de schoonheidsindustrie in Amerika. In 2006 publiceerde ze Beauty junkies, een omvangrijk boek over de ontwikkeling en uitwassen van cosmetische chirurgie. Het boek leest als een thriller, schreef NRC over de onlangs verschenen Nederlandse vertaling. Er staat dan ook ongelofelijke hoeveelheid ongelofelijke feiten en buitenissige verhalen in.

Wat te denken van de uitspraken van arts Suzanne Levine, die stelt dat een man niet houdt van een vrouw met eeltknobbels op de tenen? Of het verslag van de operatiesafari in Zuid-Afrika die twee rijke dames jaarlijks ondernemen? Beauty junkies staat vol met dit soort rariteiten. De horrorverhalen spatten van het papier af: Amerikanen die overlijden na een buikwandcorrectie en liposuctie in de Costa del Sol en dierproeven op botox die de muizen zo verlamd maken dat ze een gruwelijke, langzame dood sterven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kuczynski is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Beauty junkies is maar liefst driehonderd pagina’s feiten, roddels en verhalen over cosmetische chirurgie en haar geschiedenis. Zonder plaatjes, zonder de nieuwste adresjes voor de beste plastisch chirurg, zonder do’s & dont’s van facelift. En zonder veroordelend commentaar over de botoxverslaafden en liposuctieslachtoffers.

Misschien heeft dat mededogen voor de schoonheidsverslaafden te maken met Kuczynski’s eigen ervaringen met de cosmetische chirurgie-industrie. In het persoonlijke hoofdstuk 'Mijn innige relatie met dokter Michelle' schrijft Kuczynski openhartig over haar eigen methoden van 'onderhoud plegen' (zoals verslaafden het eufemistisch noemen). Ik ben niet geobsedeerd door schoonheid, schrijft ze aan het begin van het hoofdstuk. Maar ze is verslaafd geraakt aan cosmetische chirurgie, moet ze enkele pagina’s later concluderen. Na door een kennis aan dr. Michelle Copeland te zijn voorgesteld, raakt Kucsinzky verslaafd aan het 'lichamelijke onderhoud' dat de arts elke twee tot drie maanden bij haar verricht. Met alle vreselijke gevolgen van dien…

De onlangs in Nederland gelanceerde glossy Beauty+, een tijdschrift over plastische chirurgie, schat dat zo’n drie miljoen Nederlanders geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Iedereen die huivert bij Make me beautiful en geen behoefte heeft aan de zoveelste reportage over een extreme makeover, zal geníeten van Beauty junkies.

Afbeelding verwijderd door redactie


Beauty Junkies
Kuczynski, A.

316 bladzijden
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN 978 90 229 9365 1