Ben jij compleet verslaafd aan Tiktok? Zo kom je ervan af

Vrije tijd door Maya Luz

Tiktok is een enorm verslavende app. De app staat vol met oneindig veel leuke filmpjes en dus is het erg makkelijk om door te scrollen tot je erbij neervalt. Maar constant Tiktoks kijken is ook weer niet ideaal voor onze productiviteit. Wil jij af van jouw Tiktokverslaving? Dan zijn dit de tips voor jou.

Lees ook: Wat de wallpaper van je telefoon over jou zegt

Tip #1: Stel een schermtijd in

Als je eenmaal aan het scrollen bent, ben je zo een uur verder zonder dat je het doorhebt. Om dit te voorkomen kun je een schermtijd voor jezelf instellen. Deze tijd gaat in zodra je de app opent. Kies bijvoorbeeld voor een maximale tijd van 20 minuten per keer, of een kwartier. Je kunt dit doen door een timer aan te zetten op je telefoon. Maar omdat Tiktok zich tegenwoordig ook erg bewust is van hoe verslavend de app is, kun je ook binnen de app je schermtijd instellen. Dit kun je gemakkelijk doen in de instellingen van de app.

Tip #2: Ontvolg creators die niks toevoegen aan je leven

Dit klinkt misschien moeilijk, maar ga eens door de lijst heen van accounts die jij volgt. Ga alle creators die je volgt eens na en sta stil bij waarom je ze volgt. Sommige creators maken bijvoorbeeld nuttige receptenvideo's, anderen geven handige beautytips. En anderen zijn er eigenlijk puur voor entertainment. Probeer eens een aantal van deze accounts te ontvolgen en kijk dan hoe lang je nu nog op de app blijft hangen.

via GIPHY

Tip #3: Verzin een vervangende activiteit

Als je veel op Tiktok zit is het een onderdeel van je dagelijkse routine geworden. Het is nu een gewoonte. Om van je verslaving af te komen kan je dus deze gewoonte gaan vervangen door een nieuwe gewoonte. Ga op zoek naar een andere activiteit die je ook voldoening geeft maar waar je veel minder snel in blijft hangen. Ga bijvoorbeeld lezen, schrijf iets in je journal of maak een korte wandeling.

Tip #4: Verwijder de app voor een dag (of langer)

Soms is het het beste om bij een verslaving cold turkey te stoppen. Dit houdt in dat je eigenlijk direct stopt met het gebruiken van de app. Als je geen toegang hebt tot de app, zal je merken dat je jezelf tegenkomt op momenten dat je er behoefte aan krijgt. Probeer jezelf op een andere manier te vermaken op deze momenten. Uiteindelijk zul je merken hoe erg je de app daadwerkelijk mist en kun je op basis daarvan je gebruik nog langer stopzetten of langzamerhand weer opbouwen. 

Lees ook: ‘Butter board’ is de nieuwe kaasplank en een hit op TikTok