Varekai overtreft alles

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Helemaal nieuw is Varekai natuurlijk niet. Vijf jaar geleden ging deze prachtige voorstelling al in première in Canada. Daarna volgde een internationale triomftocht door Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en nu wordt Europa aangedaan. Heeft het dan nog wel zin om in première te gaan in Amsterdam? Werken de artiesten niet gewoon op routine? Een hele schare bekende Nederlanders besloot zelf een kijkje te komen nemen. Sipke Jan Bousema, Mari van der Ven, Willeke van Ammelrooij, ze kwamen allemaal opdraven. Een opgewonden spanning golfde door de witte tent en niet alleen omdat de wind stormachtige proporties aannam en de verlichting deed zwieren.

Als Varekai begint, houdt het publiek de adem in. Door de veelheid aan kleuren, bewegingen en de prachtige kostuums kijk je je ogen uit. Meteen word je een wonderlijke wereld ingezogen. De vreemde wezens van Varekai leven harmonisch op de rand van een vulkaan. Plots komt er een jongen uit de hemel vallen. Hij is gewond, maar gedurende de voorstelling zal hij zijn kracht terugvinden. Daarbij wordt hij gesteund, uitgedaagd en gestimuleerd door de aanblik van de capriolen van de anderen. En in het bijzonder door La Promesse, een liefdesverhaal mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Er bestaat zoiets als de Cirque-bekoring. Zie je voor het eerst een voorstelling van dit gezelschap, dan ben je op slag verliefd. Elke show daarna is ook mooi, maar de oprechte verrassing en ontroering ontbreekt. Je hebt, als publiek, het trucje toch door. Totdat je naar Varekai gaat. De perfecte samenhang van alle elementen doet je alle voorgaande voorstellingen vergeten. Niet in de laatste plaats door de fenomenale kostuums van de Japanse ontwerpster Eiko Ishioka.

Maar ook de acts zijn meer dan bijzonder. Een van de hoogtepunten is de Arial Straps, waarbij tweelingbroers Andrew en Kevin Atherton, slechts hangend aan een polsband boven de hoofden van het publiek vliegen. De combinatie van licht, muziek, choreografie en de kracht van deze prachtige lichamen ontroert. Aan spektakel ontbreekt het niet in Varekai. De zwaartekracht wordt getart en lichamen worden in onmogelijke bochten gewrongen. En altijd weer op een originele manier. Zo maken ook de danser op krukken, de Chinese kinderen en de Russian Swings erg veel indruk. Routine is het absoluut niet, de cast heeft er duidelijk lol in en af en toe is een zenuwachtig trillen van benen en of handen waar te nemen. Een première is na vijf jaar nog steeds spannend.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het is duidelijk. Cirque du Soleil was al een fenomeen, maar Nederland mag zich gelukkig prijzen Varekai te kunnen zien. Laat deze kans niet schieten!

Varekai is nog tot en met 17 mei te zien in Amsterdam.

Vrouw.nl was in december backstage bij Varekai in Antwerpen. Lees hier deel 1 en deel 2.