Liedjes Doe Maar staan nog steeds

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De musical Doe Maar! speelt in de jaren tachtig en draait om twee jonge meiden, Janis en Alice. Ze staan op het punt om volwassen te worden en de grote, wijde wereld in te trekken. Maar dan ontmoeten ze de stoere Rits, waarvoor ze allebei in katzwijm vallen. Het duurt even voor Rits ze überhaupt ziet staan, want hij heeft al genoeg andere zaken aan zijn hoofd. Hij woont samen met zijn broertje Tommie in het ouderlijk huis, voor wie hij ook zorgt na het overlijden van zijn moeder. Dan krijgen ze een brief dat ze binnen een maand uit huis worden gezet vanwege een grote huurachterstand.

Intussen willen Janis en Alice graag samen op vakantie naar Spanje, maar de ouders van Alice, de wat suffe Rob en Ria, zien dat niet zitten. Rob gaat bij Flora, de moeder van Janis, langs om samen één blok tegen de kinderen te vormen. Flora weet hem te verleiden. Er ontstaat een affaire, mede doordat de relatie tussen Rob en Ria is ingekakt. Op het moment dat Rob en Flora ruzie krijgen, gaat hij weer terug naar Ria. Die is echter als een blad aan de boom veranderd en stuurt hem weer weg. Omdat de beide dochters genoeg hebben van de situatie thuis, gaan ze op kamers. Ze komen terecht bij Rits, die nog wel ruimte heeft. Die heeft echter vader Arent na achttien jaar ineens weer voor zijn deur staan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Janis en Rits krijgen een relatie, maar dan raakt ze ongepland zwanger. Ze wil echter niet dat Rits het weet, maar haar moeder weet haar op andere gedachten te brengen. Flora krijgt bovendien via haar dochter te horen dat haar oude liefde Arent weer terug is en op de achttiende verjaardag van Alice ontmoet ze hem weer. Het hernieuwde geluk is echter van korte duur, want Arent krijgt een hartaanval en overlijdt later in het ziekenhuis. Op de begrafenis, inclusief de koffie met cake, ontdekt Rits dat zijn vader hem meer heeft achtergelaten dan hij had verwacht.

De toegankelijke mix van ska, punk, en reggae en de herkenbare Nederlandstalige teksten van Doe Maar spraken in de jaren tachtig al een breed publiek aan. Een kwart eeuw later staan de nummers nog steeds als een huis. De liedjes zijn in Doe Maar! vernuftig verwerkt in het verhaal en sluiten in de meeste gevallen goed aan. Scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd liet zich voor het script overigens inspireren door brieven van fans, die de bandleden van Doe Maar hadden bewaard. De acht hoofdrolspelers komen goed tot hun recht en vooral Annick Boer is erg grappig als de suffe huismoeder Ria. De uitstekende band, die de spelers live begeleidt tijdens de voorstelling, mag zeker niet onvermeld blijven. Als extraatje is een bonus-cd toegevoegd, met bijna alle liedjes uit de musical.


Doe Maar - De Musical
Lenette van Dongen

Speelduur: 135 minuten
Uitgegeven door: Universal Music