Nieuwe hype: wild breien

Vrije tijd door Jamaica
Als we het woord ?breien? horen, denken we al snel aan oude omaatjes. Maar breien is de laatste tijd weer helemaal in. We hebben het alleen dan wel over een variant op de aloude hobby, namelijk het wild breien!

Wild breien is, zoals het woord al een beetje verklapt, het ophangen van breisels in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld op bomen, lantaarnpalen of bankjes. Het idee van deze kleurrijke breiwerken is om publieke objecten te versieren en mooier te maken.

Het lijkt in veel opzichten op graffiti. Het enige verschil is dat wild breien niet illegaal is, omdat je het weer eenvoudig kunt verwijderen. Dit maakt het tegelijkertijd ook spannend, want hoelang zal je kunstwerk uiteindelijk blijven hangen?In Nederland is wild breien nog vrij onbekend. Het is waarschijnlijk over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar het yarn bombing of graffiti knitting wordt genoemd. In Texas is in 2005 een groep onder de naam ?Knitta Please? begonnen met het maken van wild breisels. Magda Sayeg is de bedenker van deze groep en heeft gezorgd dat haar hobby bekend werd bij het grote publiek. Op haar website Magdasayeg.com zie je allerlei wildbreisels van haar. Van palen langs de weg tot hele bussen. Het maakt de wereld zeker een stukje mooier!

Wat vind jij van deze nieuwe trend?

Beeldcredit: Magdasayeg.com