Engelse liefde

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Villette - Charlotte Brontë

Lucy Snow werkt hard voor haar brood. Als eenzame jonge vrouw in het Engeland van de 19e eeuw heb je het niet makkelijk. Zonder familie of man om voor haar te zorgen, komt ze terecht in het Franse Villette. Daar krijgt ze door groot geluk en toeval een baantje als lerares op de particuliere meisjeskostschool. Een vriendschap met de leraar Engels en de directeur maakt het allemaal een stuk moeilijker. In die tijd gingen man en vrouw niet als vanzelfsprekend vriendschappelijk met elkaar om. Algauw worstelt ze met haar gevoelens voor beide mannen en de drang om onafhankelijk te zijn. Charlotte Brontë, samen met haar zusters Anne en Emily goed voor prachtige Engelse literatuur, putte voor Villette uit haar eigen carrière als lerares in Brussel. Zij schreef ook onder meer het beroemde Jane Eyre.

Emma - Jane Austen

Iets ouder dan de Brontë-zusjes en dus nog meer beknot door het strikte regiem dat eind achtiende en begin negentiende eeuw in Engeland heerste, is Jane Austen. De schrijfster van de eeuwige bestsellers Pride and Predudice en Sense en Sensibility schreef ook Emma. Het huwelijk lijkt in die tijd het enige levensgeluk voor een vrouw. Dat vindt ook de mooie rijke Emma, zolang het maar niet om haar gaat. Haar vrijheid is haar lief, maar ze koppelt zich suf. Hierdoor veroorzaakt ze het ene na het andere misverstand. Als ze vervolgens zelf verliefd wordt, blijkt het huwelijk toch niet zo'n verkeerd instituut te zijn en komt toch alles weer goed...

Met bloemrijke taal en veel decorum wordt in zowel Emma als Villette een prachtige tijd geschetst. Door dat taalgebruik, de omvangrijke beschrijvingen van de rangen en standen en het, voor deze tijd, trage tempo, zijn de boeken van deze dames niet voor iedereen geschikt. Het is geen hapklare brok, maar wen je aan het taalgebruik en laat je je meeslepen, dan zijn deze liefdesverhalen ook nog van deze tijd en dompel je je onder in ware romantiek.

Afbeelding verwijderd door redactie

Villette
Charlotte Brontë
575 bladzijdes
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 978 90 417 0687 4

Afbeelding verwijderd door redactie

Emma
Jane Austen
447 bladzijdes
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 978 90 417 0686 7