Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Kat in huis en puppy erbij? Zo voorkom je ruzie

Dat katten en honden niet samen kunnen is onzin. Ze kunnen juist heel goed samen en met een beetje mazzel worden ze zelfs beste maatjes. Maar katten zijn erg territoriaal en gesteld op hun rust. De komst van een drukke puppy, is niet iets waar ze dan om staan te springen. Gelukkig is er genoeg dat je kan doen om ze aan elkaar te laten wennen en ruzie te voorkomen.

kat in huis puppyLees ook: Halleluja: een kat als huisdier kost je 10.000

Voorbereiding

Voordat je een puppy in huis haalt, zorg er dan voor dat je je goed voorbereid. Voor de puppy natuurlijk, maar ook voor de kat. Zorg ervoor dat de nieuwe plek van de hond niet ten koste gaat van de vaste stek van je kat. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kat een plek heeft waar hij of zij zich terug kan trekken als de pup in huis is. Zorg dus voor een plekje waar je kattenkind zich even terug kan trekken en waar de pup niet bij kan. Dit kan een aparte ruimte zijn, maar als je kat graag in de woonkamer bivakkeert kan je ook denken aan een verhoogde slaapplek. 

De eerste ontmoeting

Een eerste indruk is erg belangrijk. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook in het dierenrijk. Wanneer je de pup meeneemt en deze voor het eerst bij jou binnenkomt, wil hij of zij eerst alles verkennen en zal dus erg druk zijn. Zo hij of zij eerst even alles ontdekken en meteen wennen aan de geur van de kat. Wanneer je het nieuwe familielid dan gaat voorstellen aan je kat, is het verstandig om je pup aangelijnd te houden. De pup zal meteen naar de kat toe willen, wat erg overweldigend kan zijn. Door de hond aan de lijn te houden kan je kat eerst even rustig bepalen of hij of zij wel in de buurt wil komen.

Wennen

Je hond en kat zullen niet van de één op de andere dag beste maatjes zijn. Ze moeten rustig de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Vooral de eerste weken is het verstandig om ze niet alleen in één kamer te laten. Soms kunnen ze elkaar nog wel eens in de vacht vliegen of iets te enthousiast spelen. Wanneer je erbij blijft kan je ze op tijd corrigeren. Verder is de opvoeding van een pup enorm tijdrovend en vraagt zo’n klein ding al je aandacht. Vergeet echter niet ook wat aandacht over te houden voor je kat. Anders kunnen ze jaloers worden en de pup niet accepteren. Gaat dit allemaal goed? Dan zullen ze misschien wel onafscheidelijk worden. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Sommige katten of honden zijn wat meer op zichzelf en ook dat is helemaal oké. Zolang ze elkaar niet te tent uitvechten vormen jullie een heerlijk gezinnetje.

Beeld: iStock

Lees ook: Deze 13 honden hebben niet door hoe groot ze zijn