Halleluja: een kat als huisdier kost je 10.000

Vrije tijd door Laura D

Katten zien we bijna als ons eigen kroost, vooral tijdens de lockdown. Dat kinderen klauwen met geld kosten is niets nieuws. Maar wist je dat het ook duizenden euro’s kost om je kitty negen levens lang te verzorgen?

Lees ook: 10 keer speelgoed waar we in de pauze altijd mee wilden spelen

Prijzige beestjes

Katten kosten meer dan elke dag een blikje tonijn en af en toe een schone kattenbak. We moeten ook rekening houden met het anti-vlooienmiddel, inentingen en de kosten als jij een paar weekjes weg gaat en er niemand op je kat kan passen. Business Insider heeft onderzoek gedaan naar de totale kosten van het hebben van een kat, en de berekening is als volgt:

  • Blikvoer: 0,50 euro per dag
  • Droogvoer: 0.20 euro per dag
  • Kattengrind: 10 euro per maand (dat is dus 120 euro per jaar)
  • Inenting: 35 euro per jaar
  • Anti-vlooienmiddel: 18 euro per jaar
  • Optioneel: kattenhotel: 189 euro per jaar (uitgaande van drie weken per jaar)

10.000 per kattenleven

Als je dit allemaal bij elkaar optelt kom je uit op het schamele bedrag van 615,40 euro per jaar. Een gemiddelde kat leeft vaak rond de vijftien jaar, en dan moet je ook nog rekening houden met dat alles elk jaar met 2% duurder wordt. Als je nu alles bij elkaar optelt komt dit uit op 10.642,45 euro per kattenleven. Shocking, right? En dat is nog zonder de kosten van kattenspeelgoed en krabpalen en de dierenarts als je kitty ziek is... Het is maar dat we er heel veel liefde en knuffels voor terugkrijgen.

via GIPHY

Lees ook: Deze planten geven we altijd té veel water