Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

10 keer speelgoed waar we in de pauze altijd mee wilden spelen

Yes, pauze! Hét moment waar je op de basisschool naar uit keek. Tikkertje doen op het schoolplein, aan de duikelstangen hangen en Prince Mini Stars ruilen voor een Knoppers. Vooral het moment dat de grote schuurdeur werd geopend was legendarisch. Daar stond pas écht goed speelgoed. Met deze tien dingen wilden we altijd in de pauze spelen.

Speelgoed vroeger pauze

Lees ook: 25 x speelgoed van vroeger

1. De grote kar

Het was altijd weer rennen om als eerste aan de beurt te zijn. Meestal claimden de stoere jongens de karren al voordat je überhaupt buiten was. Hoe geweldig was het om hierop rond te rijden tijdens de pauze? De bochten gingen vaak niet helemaal goed, maar hé, dat hoorde erbij.

2. Springtouw

Het megalange springtouw mocht in de pauze niet ontbreken. Met zoveel mogelijk kinderen probeerden jullie tegelijkertijd te springen en allerlei trucjes te doen.

3. Elastieken

Tip tap top, erin eruit erop, uit sluit kippenkruid... Als het grote springtouw tevoorschijn kwam, dan ook het elastiek. Dit was nog veel moeilijker, vooral als jullie met meerdere kindjes gingen spelen. Hiermee konden jullie je de hele pauze vermaken!

4. Stelten

Op stelten racen naar de andere kant van het schoolplein zonder om te vallen. Dat was pas een uitdaging! Sommige kinderen konden zelfs op de hoogste klimmen en zo het hele plein over banjeren. Jij was al blij als je er überhaupt op kwam zonder de muur te gebruiken.

5. Taxi driewieler

Samen met je vriendjes crossten jullie over het plein. Stiekem willen we hier wel weer een ritje in maken. 

6. Tafeltennistafel

Oké, deze stond niet in de heilige schuur, maar hij was wel mega populair. Echt goed waren jullie niet, want eigenlijk wist niemand de regels, maar toch. Gewapend met een pingpongballetje en een batje speelden jullie tegen elkaar of met een hele groep mensen. En vooral joelen als iemand het balletje door liet gaan en erachteraan moest rennen! Ah, die goeie oude tijd.

7. Go Go

De watte? Ja, de Go Go. We moesten even de naam bij het beeld zoeken, maar deze dingen waren echt the shit vroeger. De handvatten waren wel nodig. Als je iets te hard trapte, kukelde je alweer achterover. Dit was echt balanstraining ten top.

8. Bliklopen of op klossen lopen

Sommige liepen vooral op blikken, maar op de bassischool hadden ze vaak ook klossen. Eigenlijk zoiets simpels, maar hier beleefden we zoveel plezier aan. We hadden geen ingewikkeld en duur speelgoed nodig, nee: gaf ons maar twee blikken met touw en let’s go. Vooral leuk als je per ongeluk het touw losliet en vol op je muil ging.

9. Knikkerpot

“Deze knikkers ruilen voor jouw bonk?” We hebben vroeger zoveel uren bij de knikkerpot gezeten. Vooral tijdens de pauze was het een dringen van jewelste om aan de beurt te komen. Je kwam altijd weer thuis met geschaafde knokkels van de grond. Dat was het dubbel en dwars waard want jij had die dag maar liefst vijf knikkers gewonnen.

10. Step

Deze step was zó weg aan het begin van de pauze. Heerlijk scheuren over het hele schoolplein.

Beeld: iStock

Lees ook: Tante van het jaar: 4x fantastische dingen om te doen met je neefje of nichtje