De Paus en de liefde

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Peter Prange is auteur van historische romans. De Principessa en het bedrog van Bernini verscheen in meer dan 10 talen en is het eerste van een driedelige reeks. Het begint meteen goed. La Principessa, zoals Clarissa door de Italianen wordt genoemd, wordt met spoed naar haar vriend geroepen. Ze komt te laat, hij pleegt net zelfmoord. Dan gaat de lezer terug in de tijd. Met prachtige bewoordingen schetst Prange het Rome van toen. De uitbereiding van de Sint Pieter, fonteinen, plaza's en palazzo's wordt prachtig en beeldend beschreven. Je voelt het stof in je ogen prikken en de warme zon op je huid branden. Vooral voor de mensen die ooit in Rome zijn geweest een heerlijkheid om te lezen.

Maar dan zakt Prange in. Een lezer wil meer dan alleen de architectonische beschrijvingen, die overigens nog boeiender zijn dan de ontwikkeling die de personages doormaken. De beloofde liefde en haat komt maar mondjesmaat aan de oppervlakte. Broeien doet het ook niet. Het boek is in vier delen opgesplitst en deel twee en drie zijn eigenlijk overbodig. De veelheid aan historische feiten, stedelijke beschrijvingen en niet ter zaken doend gekonkel in de pauselijke vertrekken, zorgt dat ruim de helft van het boek te taai is om door te komen.

Het beloofde verhaal op de cover, blijkt ook niet de nadruk te hebben. Daardoor wordt de belofte niet waargemaakt. Niet de haat en jaloezie tussen de twee kunstenaars staat centraal, maar die van Clarissa's nicht. Zij begint als bijrol, maar blijkt uiteindelijk de hoofdrol te hebben. Door haar machtswellust en afgunst veroorzaakt ze grote problemen in het puriteinse stelsel. De wisseling van uitgangspunt valt de lezer zwaar.

Pas in deel vier komt de sfeer van deel één terug. De beklemming van de persoonlijke ervaringen in die hypocriete tijd - waarin de paus de koning is en gewoon zijn koningin heeft - is weer voelbaar en de lezer kan zich vereenzelvigen met de personages. Vanaf dat moment leest De Principessa weer als een trein. Maar je moet je daarvoor wel eerst door ruim 200 bladzijdes geklets worstelen.

Afbeelding verwijderd door redactie


De principessa
Peter Prange

442 bladzijden
Uitgeverij: Omniboek
ISBN: 9789059773028