Pratende puppy's trotseren hondenweer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Paradijs

De Buddies zijn vijf Amerkaanse, pratende, Golden Retriever puppy's: Budderball is een beetje dik en dol op eten, B-Dawg is chill, RoseBud is truttig doch dapper, Buddha is helemaal Zen en MudBud is dol op modder. De pups zijn allemaal dol op kattenkwaad. Als Budderball een vrachtwagen vol met emmers schepijs ontdekt, kan hij zijn vreetzin niet in bedwang houden. Hij sluipt de laadbak in en kruipt in de opslagcontainer. Zijn broertjes en zusjes staan voor hem op de uitkijk, maar ook zij kunnen hun trek in een ijsje niet bedwingen. Als ze zich alle vijf te goed doen aan liters ijs, gaat de deur dicht en zitten ze opgesloten. Ergens boven Alaska wordt de container met daarin de puppy's, met een parachute gedropt. Eerst denken ze nog dat ze in het ijsparadijs zijn beland. Waar ze ook kijken, ze zien ijs! Helaas smaakt het naar niets, want het is het sneeuw. Tijdens hun zoektocht door de vrieskou naar huis, raken ze bevriend met Shasta: een Husky puppy.

Disney

Het baasje van Shasta is de negenjarige Adam (Dominic Scott Kay). Zijn vader is zijn held. Hij deed ooit mee aan de gevaarlijkste hondensleerace door Alaska. Totdat zijn honden door het ijs zakten en verdronken. Toch heeft Adam maar één wens: zelf meedoen aan deze race. Helaas heeft hij maar één hond en geen toestemming van zijn vader. Adam wil zijn droom zo graag waarmaken dat hij stiekem nog vijf honden vraagt aan de Kerstman. Hij weet niet dat zijn hondje Shasta al met de Buddies traint voor de race. Zij willen Adams droom uit laten komen. Maar dan moeten ze het wel opnemen tegen een stel volwassen Husky's en hun grommende baas. Een gevaarlijke en bijna onmogelijk opgave. Maar Snow Buddies is een Disney film, dus die race die gaan ze gewoon winnen. De moraal van dit verhaal is: "Komt men over de hond, dan komt men over de staart." Oftewel: "Ookal ben je nog zo klein, door je dromen te volgen en als een team te werken, lukt alles."

Afbeelding verwijderd door redactie
Ellende
Snow Buddies

is een echte familiefilm, met een happy end. Je kan je kinderen er met een gerust hart alleen naar laten kijken, maar voor een volwassene is deze feel good film ook geen straf. De Buddies zijn schattige hondjes en lijken enorm op elkaar, maar ze hebben ieder een eigen karakter. Door een paar uiterlijke kenmerken zoals een bling-bling ketting, een sportshirtje en een mutsje, zijn de vijf gemakkelijk uit elkaar te houden. Dat de hondjes praten, ziet er redelijk idioot uit. Maar kinderen vinden dit prachtig! Soms lijkt het alsof er meer dan vijf puppy's te zien zijn. Het lijkt niet alleen zo, het is ook echt zo: Er zijn meer hondjes die Fikkie Budderball, B-Dawg, RoseBud, Buddaha en MudBud heten. Disney heeft meer dan dertig puppy's voor de vijf hondenrollen gebruikt. En ik wil geen slapende honden wakker maken, maar het is niet allemaal schattig: voor en tijdens het filmen van Snow buddies zijn veel van die puppy's ziek geworden en sommige zijn zelfs gestorven. De dierenwelzijnsorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft dan ook opgeroepen de film te boycotten en de distributie te staken. Dat dit niet is gelukt, is duidelijk. Disney is in dit verhaal de gebeten hond. Kinderen hoeven natuurlijk niet weten dat er ook ellende is in de wereld. Zij kunnen zo zorgeloos genieten van het vermakelijke en spannende avontuur dat de Buddies in de sneeuw beleven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Snow Buddies
Nederlands gesproken of Nederlands en Engels ondertiteld
Origineel met de stemmen van o.a. James Belushi, Whoopi Goldberg Kris Kristofferson
Speelduur: 84 minuten
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Extra's: o.a. Buddy bloopers, Muziek video, achter de schermen