Dampend Latino feestje met Juanes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In thuisland Colombia en Spaans sprekend Amerika is Juanes dé ster. Zo eentje die de roem van landgenote Shakira benadert. Bij ons is die roem na zijn gigantische zomerhits Dios Le Pido en natuurlijk La Camisa Negra ook gekomen. Een concert van Juanes is een ware belevenis. Al is het alleen maar vanwege de uitzonderlijke sfeer die er hangt.

Vooral veel Colombianen en andere Latino's zijn naar Amsterdam gekomen om hun held te verwelkomen. Hun aanwezigheid maken zij kenbaar met vlaggen, petten en spandoeken. Het thema Colombia is dan ook sterk verweven met de muziek van Juanes, die de trots op zijn afkomst op het podium uitdraagt. De roots zijn sterk, ondanks dat de zanger nu al een paar jaar in Miami woont. In zijn songs gebruikt hij de ritmes, in de teksten het gevoel dat alles te maken heeft met zijn geboorteplek. Bij de eerste klanken die hij het publiek in 'gooit' is de sfeer al compleet: het publiek juicht alsof er net een wereldgoal gevallen is. "Wat een fucking mooie droom om hier te zijn" zegt Juanes en je weet dat hij het ook méént. Het moet ook heerlijk zijn voor een artiest wanneer het publiek al je liedjes van het begin tot het einde meegalmt. En dat betekent ook de nummers van de nieuwe cd van Juanes La Vida Es...Un Ratico. Het merendeel van het publiek komt uit Spaanstalige landen. Daarom richt Juanes zich ook grotendeels in het Spaans tot hen.


Het optreden is een doorsnee van zijn vier soloalbums, met aanvulling van een enkele andere song. Het publiek gaat los zodra de eerste cumbia-klanken de zaal in worden geslingerd. Er is dan echt geen houden meer aan. Wat een ongelooflijke sfeer! Vlaggen, handen, alles gaat de lucht in. Een hele menigte wervelt, galmt, klapt en stampt. Je wordt meegesleept of je wilt of niet. Het lijkt of je zo midden in een dampend Latijns-Amerikaans feest terecht bent gekomen. Up-tempo Latin, afgewisseld met een enkele ballad als rustpuntje. Juanes excelleert in zang, maar ook op de gitaar. Hij geniet zichtbaar van zijn optreden. Het moet dan ook bijzonder zijn om je buiten je geboortegrond te kunnen verenigen met je landgenoten. En dat je daarbij ook nog eens een Nederlands publiek verovert. De toegift duurt bijna een half uur met daarin de hit La Camisa Negra, maar ook het vaderlandslievende Mi Tierra (mijn land) over vrijheid in een wereld waarin alles op zijn kop staat. Ruim anderhalf uur duurt het optreden en dan sta je weer in de koele Nederlandse buitenlucht. Met gelukkig nog een beetje Colombiaanse warmte in je hart. Viva Juanes!!