Volwassen Van Dik Hout houdt het klein

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Al vanaf de eerste seconden is het duidelijk dat het nieuwe Van Dik Hout-album een registratie van een theaterconcert betreft. Een braaf applaus verraadt de akoestiek: je waant je tussen de rode pluchen stoeltjes, terwijl je afwachtend naar het toneel kijkt. Het album opent met Film van 1 seconde, waarin in drie minuten subtiel een prachtig verhaal geschetst wordt. Tot mijn grote vreugde is ook Verbannen koningin vertegenwoordigd, een prachtige B-kant van jaren geleden die zelden live gespeeld wordt.

Live in het Luxor Theater bevat ook twee splinternieuwe nummers. Ik verontschuldig me niet is een nummer dat duidelijk de handtekening van Martin Buitenhuis draagt. Hij is volwassen geworden en staat achter zijn keuzes. En die volwassenheid sijpelt door de hele plaat heen. De andere nieuwe track, One night stand, liet de band bij uitzondering door iemand anders schrijven. De tekst is namelijk van de hand van dichteres Hagar Peeters. Haar poëzie blijkt zich prima te kunnen verenigen met de muzikale begeleiding.


Van Dik Hout staat garant voor rake Nederlandstalige teksten en lekkere pop/rockmuziek. De blonde leadzanger met zijn breekbare stem moet tijdens optredens wel eens opboksen tegen een muur van muziek, maar op dit album zijn de rollen omgedraaid. In het Rotterdamse Luxor Theater kiest Van Dik Hout bewust voor een kwetsbare en intieme sfeer. Subtiele gitaarmelodieën begeleiden de teksten. Die komen erg goed tot hun recht nu de ondersteuning meer akoestisch en minder overweldigend is. Ook het Hammond-orgel van Patrick van Herrikhuyzen is goed te horen.

Natuurlijk zijn de bekende nummers allemaal vertegenwoordigd: Alles of niets, Laat het los, Meer dan een ander en het onvolprezen Stil in mij. Bij dat laatste nummer hoor je wat voorzichtige meeklappers, die gewend zijn uit hun dak te gaan tijdens clubconcerten. Maar hier is de sfeer toch echt anders. Live in het Luxor Theater is een geslaagde registratie van een intiem optreden met maar liefst zeventien nummers. Een mooi cadeau voor onder de kerstboom voor de liefhebbers van Buitenhuis' stemgeluid, een warme sfeer en echte luisterliedjes.