De Gunsteling: intrigerend en onvoorspelbaar!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De hoofdpersoon uit het boek is Elizabeth, de prime minister van Groot-Britannië. In het begin van het verhaal wordt duidelijk dat Elizabeth nagenoeg perfect is: ze is mooi, vrouwelijk, onberispelijk gekleed in kokerrokjes en blouses en geliefd bij het britse volk. Ook staan de mannen in de rij, alle mannelijke personages onder de pensoengerechtigde leeftijd voelen zich tot haar aangetrokken. Zo ook Gwyn, haar pr-adviseur die behalve Elizabeth's rechterhand ook echtgenoot is van Orla en vader van Mette en Isabel.

Het verhaal vertelt over de relatie die Elizabeth krijgt met Lord Essex, een jongensachtige aandachttrekkende mooie man, die zich weinig aantrekt van Elizabeth's kwetsbare positie als prime minister. Zeker met de oorlog in Afghanistan in volle gang, waar de bevolking twijfels heeft over de noodzaak van aanwezigheid van Britse militairen in het gebied. Elizabeth heeft alle hulp nodig van Gwyn om de zaak in goede banen te leiden, maar Gwyn kampt met hele andere problemen. Zijn jongste dochter Mette wil nauwelijks eten, en zijn vrouw klaagt over zijn werk, dat altijd het gezinsleven verstoort doordat Elizabeth hem continu belt en op laat draven om haar bij te staan.

Het boek wordt leuker naarmate de problemen tussen Elizabeth en Lord Essex zich opstapelen, de onfeilbare prime minister blijkt dan een mens van vlees en bloed. Sterker nog, naarmate de problemen erger worden, zowel in de relatie als in de politiek, wordt haar karakter tirannieker en dwingender. Als Lord Essex, die overigens Robert heet, haar publiekelijk afvalt is ze des duivels en verbreekt de relatie. Elizabeth is zo in haar ego aangetast dat ze zich er zelfs door laat verleiden Robert als bevelhebber op een missie te sturen. Terwijl hij steijdt tegen de Taliban, stapelen de problemen zich op in Gwyn's leven. Zo wil zijn vrouw Orla bij hem weg en neemt het eetprobleem van Mette echt ernstige vormen aan. Elizabeth claimt hem echter meer dan ooit, omdat het volk het vertrouwen in haar begint te verliezen. Uiteindelijk loopt het voor niemand gunstig af, maar zonder het eind helemaal weg te geven, kan ik wel zeggen dat het een apart en onverwachte wending neemt. Een erg fijn boek dus, boeiende personages, onvoorspelbaar en intrigerend verhaal.


De gunsteling
Saskia Profijt
240 bladzijden
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046802779