Deze planten geven we altijd té veel water

Vrije tijd door Daniëlle

Herken jij het ook? Vooral als je niet zo'n plantenexpert bent blijft het lastig je planten levend, gezond en mooi te houden. Wanneer je ze nét te weinig water geeft drogen ze uit en wanneer je ze te veel water geeft verzuipen ze waar je bij staat. Nu hoeft planten water geven niet zo'n moeilijke opgave te zijn - je moet gewoon weten hoeveel water je welke plant moet geven. Geef jij je plant altijd te veel water? Dan staat jouw plant hier vast en zeker tussen. 

Lees ook: Zelf droogbloemen maken: zo doe je dat

1. Monstera gatenplant

Staat de plant wel in goed licht, staat 'ie niet in de tocht en nog belangrijker: geef je hem niet te veel water? De tropische Monstera gatenplant kan langer zonder water dan je denkt, ze hoeven namelijk maar één keer in de week wat water. Vooral in de winter zitten ze met zo'n schema echt wel goed; in de zomer en lente willen ze wel wat meer water, ongeveer 1 tot 2 keer per week. Ook is het belangrijk de bladeren te besproeien met water. Geef de plant in ieder geval wat tijd: hij heeft wat tijd nodig om aan de luchtvochtigheid en het licht te wennen.

2. Cactus

Een cactus is natuurlijk niet uit dit rijtje te missen: we slaan de plank iedere keer mis als het gaat om deze plantjes. Het gaat vaak mis in de periode tussen november en maart: in deze periode hebben de cactussen namelijk geen water nodig. Bij een cactus moet je de originele cyclus van de plant volgen. In de zomer geef je ze elke maand een beetje water zodat ze ook nog even droog kunnen staan, en in de winter (dus de periode waar we het net over hadden) geef je ze geen water. Door ze wel regelmatig water te geven - dan hebben we het over elke week - verzuip je de cactussen. Niet de bedoeling!

3. Aloë Vera

Een Aloë Vera plantje is hartstikke leuk om te hebben in huis en ze fleuren de boel echt een beetje op. Deze planten hebben echter helemaal niet zoveel water nodig: de plant slaat namelijk water op in zijn bladeren. Tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig. Wanneer je merkt dat de puntjes van de bladeren naar elkaar toe beginnen te trekken en het een beetje rood kleurt, is de plant aan het uitdrogen. In de wintermaanden staat de Aloë Vera plant het liefst droog.

4. Yucca

Een Yucca is de perfecte kamerplant die veel ruimte inneemt en de ruimte opvult. Ook aan deze plant wordt vaak meer water gegeven dan ze nodig hebben. De Yucca hoeft geen grote hoeveelheid water in een keer of regelmatig een gieter water. Dit zou je niet verwachten, omdat het een best grote plant is. Een Yucca water geven is eigenlijk heel simpel: houd de grond in de gaten en geef de plant een beetje water wanneer de grond droog aanvoelt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lezio (@lezio.it)

5. Zamioculcas

Wanneer je een Zamioculcas aanschaft, is het belangrijk je eerst in te lezen over de plant. De plant is namelijk perfect voor jou als je hem niet te veel wilt verzorgen: de plant heeft relatief weinig water nodig. 's Winters kan de plant lekker droog staan voor ongeveer 2 weken en tijdens de zomer heeft de plant alleen een beetje water nodig wanneer de grond uitgedroogd aanvoelt. Succes!

via GIPHY

Lees ook: Met deze tips groeit je haar sneller