Het warrige 'War, inc.'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

CIA-agent Brand Hauser - gespeeld door John Cusack - wordt naar Turaqistan gestuurd, waar het bedrijf van de voormalige vicepresident oorlog voert tegen lokale opstandelingen. Zijn missie is het doden van een minister. Als dekmantel doet Hauser zich voor als een medewerker van een handelsconventie. Het lijkt allemaal van een leien dakje te gaan, tot een aantal bijzondere personen hun intrede doen in zijn leven.

Een van die personen is popster Yonica Babyyeah, Hillary Duff, ook wel de Arabische Britney genoemd. De zangeres is labiel en als Hauser niet op haar avances ingaat, lijkt de popdiva daar geen genoegen mee te nemen. Maar er is nog een vrouw die een steeds grote invloed krijg in zijn leven. Een nieuwsgierige en aantrekkelijke journaliste, gespeeld door Marisa Tomei. Zij zorgt ervoor dat Hauser last krijgt van gewetensnood. En het voltooien van zijn opdracht lijkt daarmee steeds lastiger te worden.

duff

Hoewel het verhaal nogal cliché is, is de genrecombinatie juist erg bijzonder in War, inc. De film is, naast actie, ook in een humoristisch jasje gestoken. En juist dit laatste heeft de film zeker geen goed gedaan. Beter had zowel acteur als scriptschrijver Cusack een keus moeten maken tussen de genres, maar dat de film hierdoor wel een kaskraker was geworden blijft een illusie.

Wel bijzonder is het achterliggende idee van War, inc.. Deze moet de bemoeienissen aan het licht brengen van het Amerikaanse bedrijfsleven, met betrekking tot de ontketening van oorlogen. Origineel, maar verkeerd uitgevoerd: de scènes zijn rommelig en bovenal ongeloofwaardig. Zelfs het land Turaqistan - waar de oorlogsontketeningen zich moeten afspelen - is een verzinsel. Het spreekwoordelijke 'korreltje zout' is bij War, inc.dan ook op zijn plaats. Het enige overtuigende zijn de rollen die de acteurs neer moeten zetten. Maar met ervaren acteurs als John Cusack, Marisa Tomei en Hillary Duff was dit wel te verwachten.

war2
War, inc
Speeltijd: 107 minuten
Actie/humor