De 5 beste attracties ter wereld

Vrije tijd door Maresa

5. Themaritjes (karretjes)
Wat? Een ritje door diverse ruimten die in een bepaald thema zijn vormgegeven/ingericht.
Waar? In elk groot attractiepark, maar vooral in de Disneyparken en de Efteling.
Waarom? De mooie vormgeving en het onderuit hangen terwijl je alles in je opneemt. In Disneyland kun je bijvoorbeeld het verhaal van Peter Pan volgen in Peter Pan's Flight, of het verhaal van Pinokkio (met veel blacklight). In de Efteling heb je de bekende Droomvlucht langs de elfjes in het toverbos.
Vergelijkbare attracties: Space Ship Earth in DisneyWorld Florida (creëer je eigen toekomst en bekijk 'm op groot scherm terwijl je ook wat leert over het milieu), Carnaval Festival (Efteling), Snow White's Scary Adventures(DisneyWorld Florida).

4. Themaritjes (boten)
Waar? In alle grote attractieparken, met name Disneyland/World en de Efteling.
Waarom? De themaritjes met boten zijn vaak wat langer en net wat mooier vormgegeven dan de ritjes per karretje. De grootste aanrader in deze categorie: Pirates of the Caribbean in Disneyland Parijs. Dit begint al met de prachtige vormgeving van de wachtrij - totaal geen straf om in te staan als het een keer druk is. Stap in de boot en maak een tocht door het water langs de piraten. Maar pas op: je kunt een klein beetje nat worden!
Vergelijkbare attracties: Fata Morgana (Efteling), It's a Small World (Disneyparken).

3. Soarin
Wat? Je zit samen met een flinke rij mensen in een soort achtbaanstoeltje. Vervolgens voel je dat je zweeft - en dat terwijl je nog steeds zit! Je zweeft over bergen, steden, landschappen en bewondert de prachtige beelden terwijl er een licht briesje door je haren waait.
Waar? DisneyWorld Florida, Epcot
Waarom? Omdat deze attractie uniek is en een echte ervaring. Bovendien gaan er geruchten dat hij ook in de studio's in Disneyland Parijs wordt gebouwd... hoef je niet helemaal naar de VS!
Vergelijkbare attracties: geen! Bekijk hier een voorproefje.

2. Challenge of Tutankhamon
Waar? Walibi World België
Waarom? Dit ritje is er één met wat extra's. Met je karretje rijd je door verschillende ruimtes waar je met je laser zoveel mogelijk vijanden uitschakelt om de vloek te verbreken. Genoeg punten gehaald? Dan kom je terecht in de speciale schatkamer. Niet gelukt? Dan blijft de vloek altijd op je rusten... tenzij je nog een keer gaat en je puntenaantal verbetert natuurlijk! Het thema is hier goed uitgewerkt en dankzij de mogelijkheid het einde van het ritje te veranderen, is de attractie extra interactief.
Vergelijkbare attracties: Buzz Lightyear (Disneyland), Splash Battle (Walibi World Nederland), Toy Story Battle (DisneyWorld Florida).

1. El Teatro 4D-filmavontuur
Waar? Attractiepark Slagharen
Wat? Je volgt het belangrijkste karakter van de film door een eng spookhuis. Hier zit je dankzij de special effects helemaal in het verhaal.
Waarom? Omdat er echt niets wilds aan deze attractie is, maar hij evengoed ook geschikt is voor iedereen die het liefst de wildste attracties afgaat - en dat is best knap. Het verhaal is een stuk sterker dan bij de gemiddelde 4D-film. De effecten lijken er bovendien niet in verwerkt omdat 'er nu eenmaal effecten in moeten', maar juist omdat ze bij het verhaal horen en dit versterken. Een grote aanrader dus!
Vergelijkbare attracties: Pandadroom (Efteling), Honey, I Shrunk the Audience (Disney), Ellen's Energy Adventure in DisneyWorld Florida (Ellen Degeneres over het milieu - misschien wat belerend, maar wel érg leuk uitgewerkt en mooi in elkaar gezet, en daarom de moeite waard), 4D-theater in Bobbejaanland, It's Tough To Be a Bug in DisneyWorld Florida (mooi uitgewerkte attractie met wachtrij onder en door de zogeheten 'tree of life').
Detail over attractie: het kan voorkomen dat je in de rij staat voor El Teatro en opeens een optocht kunt bewonderen die erg Disney Main Street USA aandoet.

En dat was de nummer 1! Natuurlijk heb ik hierin mijn eigen voorkeuren meegenomen, waardoor attracties als minigolf en auto's rijden (bijvoorbeeld in de Efteling en Walibi World) er niet in voorkomen. Toch hoop ik dat iedereen die misselijk en ongelukkig wordt van wilde attracties hiermee uit te voeten kan. Enjoy the rides!