De tien belangrijkste dingen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jasmine - Jaz voor haar vrienden - is een typische tiener: driftig, loyaal en koppig. Ze is vastbesloten om uit te zoeken of er nog nieuwe behandelingen zijn voor de ziekte van haar moeder, want opgeven is gewoon geen optie. Maar als Jaz de zomer samen met haar ouders doorbrengt in hun vakantiehuisje op het platteland en haar moeder steeds zieker wordt, begint het tot Jaz door te dringen dat er ook dingen zijn waar ze geen controle over heeft...

De tien belangrijkste dingen van Jill Hucklesby wordt door de Engelse pers vergeleken met Voor ik doodga van Jenny Downham. In zekere zin kennen de boeken dezelfde grillige ondertoon. Beide gaan ze over het omgaan met kanker en de daaropvolgende, onvermijdelijke dood. Ikzelf was diep ontroerd door het boek van Downham en ik beschouw het als één van mijn favorieten, dus De tien belangrijkste dingen schepte hoge verwachtingen. Al snel bleek echter dat de vergelijking niet helemaal terecht is geweest.

De moeder van Jaz is net hersteld van een lange strijd tegen kanker en is vastbesloten om op krachten te komen tijdens een lange, rustige zomer met haar gezin, ver buiten de stad. Jaz had echter gehoopt op een sprankelende zomervakantie in hartje Londen met haar vriendinnen en weet maar met moeite haar teleurstelling te verbergen. Jaz is een tiener van dertien jaar oud en kent alle onzekerheden en puberale gevoelens van het tienerschap. Maar door de ziekte van haar moeder is Jaz snel volwassen geworden en worstelt zij met haar 'wijsheid' en bloeiende puberteit. Ze wil enerzijds haar moeder ondersteunen en anderzijds wil ze volledig opgaan in haar eigen wereld. Deze worsteling vormt de inhoud van dit boek. Het gevaar van de terugkerende kanker ligt vanaf pagina één op de loer, maar slaat pas tegen het einde toe. Tot die tijd wordt je als lezer meegenomen in de gedachtewereld van Jaz.

Doordat het boek vanuit het perspectief van de jonge Jaz is geschreven, is dit boek vrij jeugdelijk - soms zelfs kinderlijk - te noemen. De wijze hersenspinsels van Jaz tillen het niveau van het boek wel omhoog, maar het vormt geen echte verbinding met de puberteit waardoor ze zich een weg probeert te banen. Hierdoor is het verhaal nogal langdradig en komt het maar moeilijk op gang. Je weet dat de moeder van Jaz uiteindelijk zal sterven, maar de toedracht van dit gebeuren wordt ondraaglijk lang uitgesteld. Ik zal niet ontkennen dat ik af en toe wat bladzijden gesmokkeld heb, om mijn aandacht vast te kunnen houden. Eenmaal het einde naderend, kon ik het boek echter niet meer wegleggen en werd ik meegezogen in een stroomversnelling van de gebeurtenissen. Het gezin probeert de laatste dagen, weken, maanden zo intensief mogelijk met elkaar door te brengen. Elke minuut is van waarde, je voelt de liefde en de openheid binnen het gezin. Dan slaat plotseling het noodlot toe bezwijkt Jaz' moeder aan haar ziekte. Jaz heeft geen moeder meer...

De tien belangrijkste dingen vormen een lijstje die de liefde van Jaz voor haar moeder samenvatten en is de slotsom van het boek. Een boek dat een moeilijk en ontroerend onderwerp kent, maar dat door de langdradige schrijfstijl helaas niet aan mijn hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen.


De tien belangrijkste dingen
Hucklesby, J.
240 bladzijden
Uitgeverij Arena
ISBN: 9089900306/9789089900302