Geen tijd of geld? Go indoor!

Vrije tijd door Joelle

Snowworld Zoetermeer is de grootste overdekte sneeuwhal van de Randstad. Er zijn drie pistes, waarvan de langste maar liefst 210 meter lang is, en een snowpark voor freestyle snowboarders. Omdat er meerdere liften per piste zijn hoef je niet lang te wachten voordat je naar boven kunt. Bovenaan de piste heb je zomers een mooi uitzicht over de groene heuvels. Doordat je uit vlakkere en steilere pistes kunt kiezen, is Zoetermeer zowel voor beginners als de gevorderde wintersporters geschikt. Snowworld is wel één van de duurdere banen in Nederland: twee uur pistetoegang voor 29,50 euro. Ook leuk: tot en met 6 maart heeft Snowworld Zoetermeer een overdekte schaatsbaan. Met een pisteticket kun je bij bijbetaling van 2,50 euro schaatsen huren voor nog meer winterpret.

Snowworld Zoetermeer
Buytenparklaan 30
2717 AX Zoetermeer
079-3202202

Hét Nederlandse sneeuwwalhalla is Snowworld Landgraaf. Het complex is het grootste in Nederland en dé plek waar de grote Nederlandse ski- en snowboardwedstrijden worden georganiseerd. Naast twee oefenhellingen voor de beginners zijn er nog drie langere pistes voor gevorderden, zowel blauw als rood, die het mogelijk maken om afdalingen van 520 meter te maken. Naar boven ga je met een sleeplift. Voor gevorderde skiërs en snowboarders is Landgraaf zeker één van de leukste banen.

Snowworld Landgraaf
Witte Wereld 1
6372 VG Landgraaf
045-5470700

Het Alpincenter in Bottrop: je moet er even de grens voor over, maar dan suis je wel van de langste overdekte piste van Europa! Ook voor de prijs hoef je het niet te laten: een hele dag onbeperkt skiën of snowboarden, inclusief eten en drinken, voor 35 euro. Ski- en snowboardlessen zijn er zowel in het Duits als in het Nederlands. Bottrop is populair, dus buiten de schoolvakanties gaan is aan te raden. Het enige nadeel: de baan in Bottrop heeft een rolband en geen sleepliften, waardoor het voor skiërs vrij lang duurt om boven te komen - zeker als er weer eens iemand uit de lift valt en de band stilgezet moet worden... Een aanrader voor zowel beginners als de meer gevorderde wintersporters.

Alpincenter Bottrop
Prosperstraße 299 - 301
46238 Bottrop
49 2041 - 7095 - 0

Snowplanet Spaarnwoude heeft naast een beginnerspiste ook een lange, steilere piste van 230 meter en is daarmee ook leuk als je al vaker op ski's of snowboard hebt gestaan. Spaarnwoude zit in dezelfde prijsklasse als Snowworld: voor twee uur skiën of snowboarden betaal je 28 euro en daar komt nog 7,50 euro materiaalhuur bovenop. Beter neem je een kaart voor vier uur, inclusief materiaal, voor 37 euro. Naast skiën en snowboarden kun je in Spaarnwoude ook eens telemarken of snowbiken uitproberen. Ook worden er speciale lessen voor mensen met skiangst of hoogtevrees gegeven en je kunt behalve normale lessen ook een spoedcursus nemen - voor als je binnenkort met je vrienden op wintersport gaat en toch iets teveel over je skikunsten hebt opgeschept...

Snowplanet Spaarnwoude
Heuvelweg 6-8
1981 LV Velsen-Zuid
0255-545848

Rivièra Snow Village Biddinghuizen is met veertig meter lengte één van de kleinere banen in Nederland, maar wel een sfeervolle. Typische wintersportmuziek klinkt uit de boxen en onderaan de piste is een gezellig restaurantje met uitzicht op de skibaan. Biddinghuizen is vooral geschikt voor wie nog nooit of slechts één week heeft geskied: je staat namelijk erg snel weer beneden en de piste is erg vlak. Daar staat tegenover dat het op de baan meestal erg rustig is en je met de rolband ook zo weer boven bent. Voor een uur skieën inclusief materiaal, exclusief kleding, betaal je 13,50 euro p.p. Het is ook mogelijk om skiles te nemen; snowboardlessen worden niet gegeven. Ben je uitgeskied, dan is er in hetzelfde activiteitencentrum ook een overdekt zwembad en een bowlingbaan.

Riviera Snow Village
Spijkweg 15
8265 RJ Biddinghuizen
032-1330441

Overige indoorskihallen in Nederland en vlak over de grens:
- Skipiste, Nieuwegein
- Skidôme, Rupchen
- Snowdome de Uithof, Den Haag
- Snowbase, Terneuzen
- Snowvalley, Peer (BE)
- Jever Skihalle, Neuss (DE)