Dit is waarom het zo goed is om een hobby te hebben

Vrije tijd door Maya Luz

Zingen, dansen, breien, sporten. We hebben allemaal wel iets dat we leuk vinden om te doen in onze vrije tijd. Dit noemen we ook wel een hobby. Het hebben van een hobby is hartstikke goed, dit is waarom.

Lees ook: Dit zijn de leukste activiteiten om te ondernemen aan het begin van de lente

Je kunt je even afsluiten van je werk/studie

Als je een hobby hebt is het goed om hier af en toe wat tijd voor in te plannen. Spreek met jezelf af om op dit moment even alleen met je hobby bezig te zijn en met niks anders. Je laptop gaat dus dicht, je telefoon gaat op stil en alle andere afleidingen gaan uit je aura. Zo kun jij je even focussen op je hobby en even alle stress van je werk of studie van je af laten glijden. Dit is echt even je me-time.

Je hebt een uitlaatklep

Er zijn een hoop verschillende hobby's die kunnen dienen als uitlaatklep. Denk aan creatieve hobby's zoals schrijven, muziek maken, schilderen of zelfs breien. Hier kun je je creativiteit in kwijt en je gevoelens in storten. Heb je meer een fysieke hobby zoals sporten? Dan kun je hier je energie in kwijt. Een uitlaatklep hebben is altijd fijn, al helemaal als het een activiteit is waar je echt van geniet.

Je kunt nieuwe vrienden maken met je hobby

Het leuke aan hobby's is dat jij sowieso nooit de enige bent met deze hobby. Er zijn ongetwijfeld een hoop andere mensen die dezelfde activiteiten leuk vinden als jij. Op deze manier kun je dus ook vrienden maken! Kijk online of er bijvoorbeeld Facebookgroepen zijn waar je je bij aan kunt sluiten. Ga je weleens naar evenementen die met jouw hobby te maken hebben? Wees dan vooral niet bang om eens iemand aan te spreken. Wie weet hou je er superleuke vriendschappen aan over.

Het is gewoon leuk

De meest voor de hand liggende reden voor het hebben van hobby's is dat het gewoon leuk is. En ja, dat is ook gewoon zo. Hobby's zijn een leuke tijdbesteding waarbij je kunt ontspannen maar ook jezelf kunt uitdagen. In het dagelijks leven hebben we met zo veel serieuze zaken te maken. Het hebben van een hobby geeft je de mogelijkheid om iets te doen puur voor je eigen plezier.

Het is goed voor je mentale gezondheid

Al deze redenen samen vormen eigenlijk deze laatste reden: namelijk dat het hebben van hobby's goed is voor je mentale gezondheid. Het is een uitlaatklep voor je emoties, je kunt je energie kwijt, je kunt je even afsluiten van de dagelijkse stress en je kunt er vrienden mee maken. Al deze dingen zijn top voor je mentale welzijn. Iets doen omdat het leuk is, is dus alles behalve tijdverspilling. Het is juist self care.