Dit is waarom je je zo moe voelt door de hitte

Vrije tijd door Juliët

Het is een warme zomerse dag en jij wil lekker genieten van het weer. Toch vallen je ogen spontaan dicht. Je wordt moe van de warmte en je hebt geen zin om wat te doen. Hoe kan dit? Gelukkig is hier een vrij logische verklaring voor. Lees gauw verder en kom erachter.

Vermoeidheid door hitte

Je hebt de hele dag heerlijk in de tuin gezeten. Lekker niks doen. Maar toch voel je je super vermoeid, alsof je heel intensief gesport hebt. Hoe kan dit? Gelukkig is hier een vrij logische verklaring voor. Je lichaam moet namelijk hard werken om zichzelf op temperatuur te houden, hierdoor verandert je energiebalans. Het liefst wil je lichaam een temperatuur van 37 graden, maar zodra het heel warm is loopt onze tempartuur op. Je lichaam gaat steeds harder werken en verbruikt meer energie. Gebruikt je lichaam veel energie, dan blijft er dus minder over voor andere dingen. Denk aan concentratie en fysieke fitheid.

 

In de slaapstand

Door het warme weer kan je lichaam in de slaapstand gaan. Bepaalde processen en activiteiten worden vertraagd om te voorkomen dat je oververhit raakt. Dit ga je met name merken in je hoofd. Je voelt je een beetje duffig. Maar het kan ook zo zijn dat je bloedvaten iets verwijden door de warmte. Je bloeddruk zakt iets en daardoor kun jij loom gaan voelen.

 

Oververhitting voorkomen

Jouw lichaam doet er alles aan om oververhitting te voorkomen. Je lichaam wil niet te warm worden en wil daarom dat je minder inspanning levert. Voel jij dat je moe begint te worden? Het is dan een goed idee om hieraan toe te geven en je rust te pakken. Zoek een koele plek op en ontspan. Je lichaam geeft niet voor niets een seintje af.

 

Dit kun je doen

Er zijn verschillende factoren waardoor jij sneller moe of uitgeput kunt raken. Denk aan je leeftijd, overgewicht, diabets of een slechte lichamelijke conditie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om vermoeidheid tegen te gaan. Dit zijn ze:

  • Zorg voor een koele omgeving. Zet bijvoorbeeld een airco aan of een ventilator. 
  • Neem een siësta. Sta wat eerder op, want zo kun je op het heetste moment van de dag even je rust pakken. Dit middagdutje zorgt ervoor dat jij weer de volle energie krijgt. 
  • Drink niet te koud. Het klinkt misschien raar, maar toch is het zo. Wissel af met verschillende drankjes. Koud drinken klinkt heerlijk om te nemen en je lichaam koelt er tijdelijk van af, maar het warmt zich net zo snel weer om. Je krijgt het nog warmer. Neem daarom tussendoor ook een keer een warm drankje zoals thee.
  • Beperk lichamelijk beweging. Heb je zin om te sporten? Het is beter om dit even te vermijden, vooral 's middags. Mocht je toch willen bewegen, dan kun je beter gaan voor een korte wandeling. Dit kun je dan beter 's ochtends of 's avonds doen.