Warme dagen op komst? Zo houd je je huisdieren koel

Vrije tijd door Chloe

Met deze zomerse temperaturen zweten we ons soms een ongeluk. En niet alleen wij hebben het warm, ook onze trouwe viervoeters hebben er last van. Het is dan ook belangrijk dat je ook je huisdieren beschermd tegen deze warmte. Daarom vertellen wij je hoe je je huisdieren wat verkoeling kan geven.

Oververhitting

Wanneer het erg warm is kunnen je huisdieren hier veel last van hebben. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat ze oververhit kunnen raken omdat ze hun lichaam zelf moeilijk kunnen laten afkoelen. Verschijnselen van een hitte shock bij honden zijn onder andere bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en koude lichaamsuiteinden. Koel je huisdier dan zo snel mogelijk af en ga direct naar de dierenarts.

Schaduw

Veel dieren kunnen de warmte maar moeilijk kwijt. Zo hebben honden enkel in hun voetzooltjes zweetklieren. Zorg daarom dat er altijd voldoende schaduw voor ze is en laat ze nooit achter in een auto of caravan. Ook kunnen honden, net als wij verbranden. Ga je de zon in? Smeer dan je hond op plekken met weinig haar ook in met zonnebrand.

Zwemmen

Je hond lekker laten zwemmen is natuurlijk de beste manier om hem af te laten koelen. Ook kan je ervoor kiezen om hem even onder de tuinslang te zetten of met wat water en je hand de vacht vochtig te maken. Let wel op dat het water niet te koud is. Ook dit kan namelijk gevaarlijk zijn omdat het een hartstilstand kan veroorzaken.

Katten verkoeling geven

Nou kan je met je hond dus oververhitting voorkomen met wat water. Met katten is dit echter een heel ander verhaal. Zij zijn in de meeste gevallen geen fan van water en dus is de tuinslang geen optie. Gelukkig zorgen katten over het algemeen zelf al dat ze het niet te warm krijgen door de schaduw op te zoeken. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende vers water staat. Is jouw kat niet bang voor water? Dan kan je zelfs speciale katten zwembadjes kopen waarin ze verkoeling kunnen zoeken en mee kunnen spelen.

Koelelementen

Wordt er bij jou in huis ook heel warm? Dan is het verstandig om wat koelmatten te kopen. Deze heb je voor honden en katten en hier kunnen je huisdieren lekker op liggen om wat verkoeling op te zoeken. Ook kan je zelf wat koelelemeten maken. Doe bijvoorbeeld een paar flessen water in de vriezer. Dit is helemaal handig voor kleinere huisdieren zoals konijnen en hamsters. Zo kunnen ze er lekker tegenaan liggen als ze het warm hebben.