Betancourt: Vrij na zes jaar gevangenschap

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ingrid Betancourt is geboren in Colombia op 25 december 1961 en groeide op in Parijs waar haar vader als UNESCO-vertegenwoordiger was tewerkgesteld. Ze studeerde Politieke wetenschappen aan het institut d'Études Politigues de Paris waar vele politici hebben gestudeerd, waaronder Jacques Chirac, François Mitterand en Nebahat Albayrak.

In navolging van haar vader wordt Betancourt politiek actief en begint een politieke beweging in Colombia. In 1994 wordt zij kamerlid en behaalt in 1999 succes met haar partij de Partido Verde Ox'geno (groene zuurstof-partij). In 2002 doet Betancourt mee met de presidentsverkiezingen. Ze voert campagne door het hele land tegen de corruptie van Colombia. Op 23 februari wordt Betancourt samen met haar assistent Clara Rojas door de FARC-beweging gevangen genomen.

Nu, zes jaar later, is Betancourt samen met veertien andere bevrijd door een elite-eenheid van het Colombiaanse leger. Door middel van een list heeft het leger de gijzelaars kunnen redden: "De rebellen wilden de gijzelaars met een gehuurde helikopter naar een andere plaats brengen. De helikopter was echter een toestel van het Colombiaanse leger. Er werd dus geen schot gelost en de gijzelaars zijn er goed aan toe", aldus de minister van Defensie Juan Manuel Santos. De reddingsactie vond plaats nabij de stad San José del Guaviare. Bij de actie zouden eveneens verschillende guerrillero's zijn opgepakt, onder wie commandant César.

Frankrijk heeft zich onder leiding van president Nicolas Sarkozy ingezet voor de vrijlating van Betancourt en heeft samen met Spanje en Zwitserland diverse malen onderhandeld met de FARC. Keer op keer leverden de onderhandelingen weinig op. De dood van de FARC-leider Raul Reyes op 1 maart, door toedoen van een Colombiaans Offensief in Ecuador, was hier deels debet aan. Tot gisteravond hebben Frankrijk, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten en enkele Latijns-Amerikaanse landen een hand gehad in de vrijlating van Betancourt.

Onder druk van de bemoeienissen van deze landen, de publieke opinie en de uitzichtloze situatie van FARC (in de afgelopen maanden is FARC al drie van haar topcommandanten verloren door aanhoudend offensief van de Colombiaanse president Uribe en deserteren er maandelijks honderden ontevreden strijders), is FARC overstag gegaan. De verwachting is dat de onderhandelingen over het lot van de overige gijzelaars na gisteravond soepeler zullen verlopen.

Over Betancourt gingen talloze geruchten dat ze ernstig ziek zou zijn (ze zou lijden aan hepatitis B en leishmaniasis, een door een parasiet veroorzaakte huidaandoening) en zelfs in levensgevaar zou verkeren. Maar volgens de berichten verkeert Betancourt naar omstandigheden in redelijke gezondheid.


Dat het redelijk met haar gaat blijkt uit de eerste reactie van Ingrid Betancourt tijdens de radiouitzending op Caracol, enkele uren nadat ze door het leger was bevrijd: "Ik wil allereerst God en de soldaten van Colombia danken. "De operatie is absoluut vlekkeloos verlopen", aldus Ingrid Betancourt. "Ik geloof dat (de bevrijdingsoperatie) een signaal van vrede kan zijn voor Colombia."

Na jarenlang gevangenschap zijn dit de woorden van een strijdster in hart en nieren. Alles voor het volk en het land.