Mijn mening: Voor mij géén kinderen: 'not ever'!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Nee, ik wil pertinent geen kinderen. Zoals vele vrouwen al van jongs af aan weten dat zij willen moederen, weet ik al dat ik dat absoluut niet wil. Ook al zeggen velen tegen mij dat dat vast nog wel komt. Toch zeg ik "Nee!" Soms weet je het gewoon. Zo past gevoelsmatig een kind niet in mijn leven. Alles aan kinderen stoort me: ze krijsen, ze janken, ze lopen in de weg. En als ik eerlijk ben, vind ik kinderen simpelweg doodeng.

Kinderen! Ik heb geen idee wat ik ermee aan moet. Ik kan er geen gesprekken mee voeren. Ik kan er niet mee spelen, want ik schijn op hun traanklieren te werken. En inventief met kinderen ben ik ook al niet. Ik voel kinderen niet aan en daar word ik alleen maar ongemakkelijk van.

Wordt het hebben van kinderen dan niet vreselijk overschat? "Kinderen brengen zoveel voldoening", zei mijn ex-vriend altijd. Andere algemene geluiden zijn: "Het hebben van kinderen maakt veel goed" of "Kinderen krijgen doet pijn, maar het is wel het mooiste moment van het leven." Is dat waar, vraag ik me af?

Tijdens mijn bijbaan in een cadeauwinkel heb ik veel klagende moeders aan de kassa gehad, die op bepaalde momenten erg van hun kroost baalden. Er zijn legio voorbeelden waaruit blijkt, dat er ook veel nadelen kleven aan het moederschap. Er zijn genoeg vrouwen die burned-out raken, omdat het opvoeden van een kind niet zonder slag of stoot gaat. Moeders die zelfmoord plegen, omdat zij het leven niet meer aankunnen. Getuige het incident in de Bijenkorf in Amsterdam, waarbij de moeder zich met kind van vier hoog naar beneden stortte. Kinderen die worden mishandeld. En moeders die op maandagmorgen blij zijn om weer aan het werk te gaan, omdat het weekend met de kinderen zo druk en zwaar was.

Natuurlijk bestaat het leven an sich uit voor- en nadelen. Niets in het leven gaat vanzelf en ook voor kinderen moet je moeite doen. Maar gelukkig heb ik de vrijheid om mijn eigen leven zo aangenaam - onbedoeld onaangenaam op gezette tijden - mogelijk te maken. Een voor-/nadeel meer of minder heb ik in eigen hand. Ik kies dan ook bewust voor een leven zonder kinderen.

Heb je ook een Eigenwijze mening die jij op Vrouw.nl wil delen. Mail je artikel/column dan naar 'info@vrouw.nl' onder vermelding van "Eigenwijs" inclusief je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen!