Stibat gaat voor een schoner milieu

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Inlevertonnen

Je bent ze vast wel eens tegengekomen, die grote tonnen. In de supermarkt bijvoorbeeld. Ook als je er niet op let, kun je erover struikelen. In totaal maken al meer dan honderd winkelketens gebruik van de ophaalservice van Stibat. Dat moet ook, wat sinds 26 september zijn alle winkels die (producten met) batterijen verkopen, wettelijk verplicht afgedankte batterijen van consumenten in te nemen. Inlevertonnen en inleverboxen staan niet alleen in de supermarkt, ook staan op zo´n vijfhonderd campings inzameltonnen én bij ruim 4.700 basisscholen kunnen jouw kinderen de van thuis meegebrachte batterijen inleveren.

In 2007 is in Nederland 86% van alle afgedankte batterijen ingeleverd

In 2006 was dat nog 83%. Toch zijn er in 2007 nog ruim 20 miljoen batterijen door Nederlanders in de afvalbak gegooid. Dat is gemiddeld zo’n drie (!) batterijen per huishouden. Daar hadden we door recycling een kwart miljoen kg. (250.000 kg.) bruikbare metalen uit kunnen terugwinnen voor hergebruik, goed voor bijvoorbeeld de productie van tien miljoen nieuwe batterijen.

De inzameling van lege batterijen is vorig jaar dus opnieuw flink gestegen. Maar liefst 130 miljoen batterijen kwamen terug voor recycling, 8 miljoen meer dan in 2006. Dat betekent dat 86 procent van alle afgedankte batterijen in ons land vorig jaar werd ingezameld. Maar er is nog ruimte voor een verdere stijging. Recycling van 20 miljoen lege batterijen zou een kwart miljoen kilo bruikbare metalen hebben opgeleverd, goed voor de productie van bijvoorbeeld 10 miljoen nieuwe batterijen. Gelukkig gooien Nederlanders steeds minder batterijen bij hun huishoudafval. In 2002 gebeurde dat op veel grotere schaal. Toen gingen er nog 30 miljoen in rook op bij de afvalverbrandingsinstallaties.

Forse uitbreiding van de inleverpunten

Voor meer dan 15.000 verkooppunten regelt Stibat de gratis inzameling al. Door de nieuwe wetgeving melden zich steeds meer winkels bij Stibat. Daarom wordt nog een forse uitbreiding van de inleverpunten verwacht. De winkel is de favoriete plek voor Nederlanders om lege batterijen in te leveren, zo blijkt uit onderzoek. Ook bij gemeentedepots en de chemokar kunnen lege batterijen worden ingeleverd.

Wil je meer weten over het inzamelen van lege batterijen? Kijk dan gauw op www.legebatterijen.nl! En Stibat heeft het nu éxtra leuk gemaakt: als je nu je batterijen inlevert maak je kans op een reischeque t.w.v. ¤ 2.000,-! Dus het milieu wint en jij wint. Kijk snel hier voor maar informatie over deze actie!