De uil is helemaal niet wijs

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De uil moet het vooral hebben van zijn uitermate goed ontwikkelde ogen en oren, want hij wordt niet gehinderd door veel hersenen. In feite is zijn schedel niet veel groter dan een golfbal; niet veel ruimte voor een hoogontwikkeld brein dus. Het zijn vooral de grote, langzaam knipperende ogen die deze vogel de intelligente uitstraling geven.

Van de zeshonderdvijftig bekende bloedzuigers, zuigt slechts een klein deel bloed, de uitdrukking 'domme gans' slaat als een tang op een varken, haaien blijken net zo dodelijk als een wesp (mensen zijn te benig) en niet koeienscheten, maar boeren van koeien, zorgen voor vier procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En seks is bij dieren geen uiting van genegenheid, maar vaker een brute verkrachting. Zo leer je als je Het grote boek van foute feiten over dieren leest.

Zelfs de mens ontkomt niet aan een korte beschrijving in dit boek. Zo kom je achter de verrassende kennis dat wij hariger dan een chimpansee zijn (dat lijkt niet zo, omdat de haren van de chimpansee dikker en langer zijn). In een notendop wordt beschreven hoe de mens evolueerde van aap tot vijand van de aarde. Daarna gaat het boek doodleuk verder met het hoofdstuk 'mier'.

De grootste zwakheid van het boek is de titel. Die suggereert spectaculaire nieuwe feiten over dieren bloot te leggen, die we altijd verkeerd begrepen of aangeleerd zouden hebben. Maar de meeste 'misverstanden' zijn wel samengevat in de eerste alinea van deze recensie. Het boek staat vooral vol met interessante weetjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat een hoofdstuk over een dier in. De bintoerong bijvoorbeeld (een moeilijk met andere beesten vergelijken dier, dat hoog in de bomen van de tropische regenwouden in Zuid-Azië leeft), de stinkvogel, de komodovaraan (hagedisachtige) of ja, de luis.

Op de achterflap van het boek staat wervend: Wie kritisch blijft en die feiten tegen het licht houdt, merkt dat veel van onze algemene kennis onjuist is. De BBC wijdde er de quiz QI aan. (...) De leukste instinkers over het dierenrijk zijn nu verzameld in dit boek. Beter zou zijn: De leukste feiten over het dierenrijk... want er is geen discussie over mogelijk dat de inhoud interessant is. Goed voor de algemene kennis ook. Laat je dus maar niet misleiden door de titel – slechts kritische mierenneukerij van een recensent – want wie van dieren houdt, kan niets anders dan dit boek heel erg waarderen.


Het grote boek van foute feiten over dieren
Josie Lloyd & John Mitchinson