Doe mee aan de Amnesty Schrijfacties!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Op 8 maart 2004 startte Amnesty International voor het eerst de campagne Stop geweld tegen vrouwen. Maar omdat geweld tegen vrouwen wereldwijd echter nog steeds een ernstig probleem is, gaat Amnesty er dit jaar opnieuw grootschalig de aandacht op vestigen. Daarbij richt de organisatie zich vooral op mensenrechtenverdedigers die strijden tegen geweld tegen vrouwen in conflictgebieden.

Deze maand is er aandacht voor Congo:
Vrouwen en meisjes worden massaal verkracht, vaak extreem gewelddadig. Daders zijn militairen, rebellen en 'gewone' burgers. Ook worden vrouwen ontvoerd om als seksslavin te dienen. Daar worden slachtoffers van seksueel geweld vaak door hun echtgenoot verlaten en uit de gemeenschap verstoten. Hierdoor worden ze samen met hun kinderen veroordeeld tot een leven in extreme armoede. Daders worden zelden berecht. Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty, zetten zich in voor deze vrouwen. Maar in Congo is dat zwaar, moeilijk en zelfs gevaarlijk werk.

Wat kunt u doen?

Om deze vrouwen de moed en kracht te geven om door te gaan met hun strijd, kunt u ze een klein cadeautje opsturen. Met name toiletartikelen, mooie sjaaltjes en zakdoeken worden door de vrouwen gewaardeerd. Houd het vooral bescheiden en zorg ervoor dat het pakje er niet te opvallend uitziet, dan is de kans het grootst dat het de bestemming bereikt.

Postbezorging in Congo is erg lastig, vandaar dat er kaarten worden gestuurd naar adressen in Rwanda, Oeganda, Tanzania en Nederland. Hiervandaan worden de kaarten en cadeautjes aangeboden aan de vrouwen. Klik hier voor meer informatie.

U kunt uiteraard zelf meedoen, maar Amnesty zou u ook graag willen vragen om via hun tell-a-friend-pagina uw kennissen op de hoogte te stellen van Amnesty's acties. Hoe meer brieven er worden verstuurd, hoe beter er opgekomen kan worden voor vrouwenrechten wereldwijd.

Klik hier om mee te doen!