Dvd: ‘De mooiste memories van Anita Witzier’.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Anita Witzier over de allereerste Memories-dvd: "Ik ben ontzettend blij dat we de mooiste verhalen eindelijk voor u gebundeld hebben: verhalen die nooit hun glans zullen verliezen en die het waard zijn om verteld te blijven worden. Waarom? Omdat deze verhalen over andere mensen gaan, maar ook over onszelf: hartstocht, verdriet en verlangen zijn namelijk van ons allemaal."

Op de 2-dvd staan twaalf afleveringen en dat levert je 3,5 uur kijkplezier op. Ik vind het jammer dat er verder geen extra's op staan. Ik had graag een kijkje achter de schermen genomen, een aantal interviews willen horen of bloopers willen zien. Maar nee, niets van dit alles. Er zijn een aantal afleveringen op dvd gezet en daar moeten we het mee doen.

Iedere aflevering begint met een korte inleiding waarin Anita vertelt over haar eigen herinneringen. Ze was getuige van de intense vreugde bij de eerste omhelzing sinds tien, twintig of soms wel vijftig of zestig jaar, maar ze zag ook dat de werkelijkheid soms niet aan de verwachting kon voldoen die in al die jaren was opgebouwd. Bij deze bijzondere personen herinnert ze zich vooral de onvoorwaardelijke passie, een indrukwekkende brief of de vele intense emoties.

Een verhaal dat mij tot diep in het hart heeft geraakt, is tegelijkertijd ook de eerste aflevering op dvd: het verhaal van Jony en Aloisy. Een jaar na de oorlog gaat Jony Brinkhaus naar Engeland. Als au-pair werkt ze vlakbij een Pools soldatenkamp en daar ontmoet ze de Pool Aloisy. Overdonderd door haar eerste kennismaking maakt ze samen met de lieve Aloisy grote toekomstplannen. Maar haar oudere zus gooit roet in het eten en Jony voelt zich gedwongen om Aloisy achter te laten. Zonder hem de waarheid te durven vertellen, keert ze naar Nederland terug. Om daarna altijd spijt te blijven houden van haar beslissing destijds.

Ik kon na het zien van deze aflevering mijn tranen nog nét bedwingen. Jony is een ongelooflijk lieve vrouw, die ik alle geluk van de wereld had gegund. Gelukkig kan het programma haar leven weer een stukje mooier maken. Tot mijn verbazing bleven de tranen bij de overige afleveringen weg. Die waren lang niet zo indrukwekkend als het verhaal van Jony en Aloisy.

Wat ik erg interessant vond, was het korte verhaal na afloop van een aflevering, waarin je kunt lezen hoe het de mensen nu vergaat. Hebben ze nog contact? Hebben ze de ontmoeting een plek kunnen geven? En hoe zijn ze na deze ervaring verder gegaan met leven?

Op de dvd vind je een bonte verzameling mensen, heel verschillend in veel opzichten, maar met een overeenkomst: ze hebben ooit zodanig van de liefde geproefd dat deze onvergetelijk was.


Mooiste Memories Van Anita Witzier