Reportage: ‘Because I am a girl’-concert.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Bezoekers konden vanaf vier uur 's middags het concertterrein op en vermaakten zich bij verschillende podia. Hoogtepunt van het concert was het moment dat Giovanca samen met de Sierraleoonse radiomaakster Harriet optrad en het nummer You Can Do It zongen. Zij droegen dit nummer op aan alle meisjes in de wereld.
Tevens riep de Braziliaanse Mayra Avellar het publiek op aandacht te blijven vragen voor de positie van meisjes in de wereld. Mayra won in 2008 de Internationale Kindervredesprijs. Opgegroeid in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, waar een drugsoorlog woedt, organiseerde zij een vredesmars voor de jeugd, waarbij ze met 300 kinderen de politie een oproep deed minder geweld te gebruiken.

Zangeres Giovanca:
"Door de Because I'm a Girl-campagne zijn mijn ogen echt geopend voor de problemen van meisjes, die op teveel plekken in de wereld geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Na mijn ervaringen in Sierra Leone wil ik me op elke manier die mogelijk is inzetten om bij te dragen aan de verbetering van de positie van meisjes. Because I'm a girl too..."

Campagne 'Because I am a Girl'
Kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland voert sinds mei 2008 de campagne Because I'm a Girl voor meisjes in ontwikkelingslanden.
De campagne is gebaseerd op het onderzoeksrapport van Plan International Because I'm a Girl, The State of the World's Girls 2007, de eerste reeks van negen rapporten over de situatie van meisjes in ontwikkelingslanden.
Enkele onthutsende feiten:

  • Zo'n 140 miljoen meisjes zijn levenslang verminkt door meisjesbesnijdenis en per jaar komen daar zo'n 2 miljoen meisjes bij.
  • Naar verwachting zullen de komende tien jaar ruim 100 miljoen jonge meisjes worden uitgehuwelijkt; sommige van hen zijn niet ouder dan 12 jaar.
  • De helft van de slachtoffers van seksueel geweld wereldwijd zijn meisjes van 15 jaar en jonger.
  • 62 miljoen meisjes gaan nog niet naar school.
  • Meer dan 900 miljoen meisjes en vrouwen leven van minder dan 1 dollar per dag; dat is 70% van alle armen op de wereld.
  • Zo'n 450 miljoen vrouwen lijden aan de gevolgen van groeistoornissen door ondervoeding in hun kindertijd.
  • 68.000 Tienermeisjes sterven jaarlijks door een onveilige abortus.
  • Tweederde van alle Afrikaanse tieners die besmet raken met HIV is een meisje.
  • Ruim 7 miljoen jonge vrouwen zijn geïnfecteerd met HIV, tegenover ruim 4 miljoen jonge mannen.
BIAG

Economische groei
Meisjes hebben echter ook ambities! Het rapport schetst tevens dat meisjes in ontwikkelingslanden de wereld kunnen verbeteren. Als zij de kans krijgen om bijvoorbeeld naar school te gaan, is de kans groot dat ze ook hun eigen kinderen naar school sturen. Onderwijs aan meisjes leidt tot hogere landbouwproductie en een afname van ondervoeding. Als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens, kunnen ontwikkelingslanden een gezamenlijke economische groei realiseren van 92 miljard dollar per jaar. En meisjes met een opleiding verdienen later meer: met één jaar extra basisonderwijs stijgt hun latere inkomen met 20%. Power to the women!

Lees het verslag achter de schermen bij het 'Because I am a Girl'-concert.
Bekijk op MTV een verslag van het 'Because I'm a Girl'-concert.
Bekijk online alle afleveringen terug van 'Because I am a Girl' op MTV.