WELKOM: Over paradigma.

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Die oneindige bron kan je vergelijken met de zee en wij zijn daar onderdeel van. Een paradigma verschuiving ontstaat doordat een aantal mensen (wetenschappers, filosofen enz.) iets uitvinden waardoor de wereld even op zijn kop staat, oftewel, waardoor wij een ander wereldbeeld krijgen. Een voorbeeld hiervan is toen men beweerde dat de aarde rond was, terwijl men veronderstelde dat de aarde plat was. Langzaam maar zeker schaarden zich steeds meer mensen achter het idee dat de aarde wellicht rond was. En op het moment dat dat aantal groot genoeg was, ontstond er een paradigma verschuiving, oftewel een verandering in het denken/in de visie van de mens. Een verschuiving zo intens dat uiteindelijk ook de mensen die het idee verworpen hadden, het nu de normaalste zaak van de wereld vonden. “Natuurlijk is de aarde rond!”

Ik denk dat wij ons op dit moment in zo’n verandering van denken bevinden. Een verschuiving van hoofd naar hart. Van mechanisch denken naar holistisch denken. Wij leven in een waanzinnig spannende tijd. Een tijd van crisis, milieuvervuiling, oorlog her en der. Dat klinkt niet echt positief en dat is het ook niet. Voor mijn gevoel is dit nodig zodat wij ons allemaal gaan realiseren dat het niet langer zo kan, en steeds meer mensen realiseren zich dat.

‘Verantwoordelijkheid nemen voor je leven, naar binnen kijken, verander de wereld begin bij jezelf, jij bent uniek. Laat je oude overtuigingen los, hou van jezelf, vergeef, want gedachten en gevoelens creëren de werkelijkheid.’ Het zijn allemaal mooie uitspraken die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Voor sommigen van ons irritant, voor anderen een uitdaging.

Leven en werken op gevoel is de toekomst (althans voor mij). Je hart en je lichaam zijn de ideale graadmeters. Want je hart en je lichaam reageren altijd eerder dan je gedachten, probeer het maar eens uit.

Leven en werken op gevoel is makkelijker gezegd dan gedaan. Absoluut! Dagelijks kom ik mijzelf tegen en handel ik onjuist. Veel boeken lezen, workshops volgen, naar lezingen en trainingen gaan is een ding, het andere is om dit ook daadwerkelijk toe te passen in mijn leven. Maar heel langzaam, met kleine muizenstapjes, begint het een en ander bij mij en mijn omgeving te veranderen. En blijkbaar straalt de site dat nu ook uit, gezien de stijging van het aantal bezoekers de laatste maanden. Dankzij jullie natuurlijk en een aantal waanzinnige mooie mensen die voor vrOuw.nl schrijven waarover binnenkort meer.

Dank je wel!

Aviola

Foto: Monique Mulder en Silver Polle