Reportage: Ideeën opdoen bij Stand-up Inspiration

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Bas (29) is samen met zijn vriendin voor het eerst aanwezig bij ‘Stand-up Inspiration’ dat gehouden wordt in Toomler Amsterdam. Hij verwacht dat de ideeën die straks verkondigd worden vooral gaan over slimmer werken en de mogelijkheden van virtuele netwerken, zoals Facebook en LinkedIn. “Ongelofelijk binnen een paar uur was het hier helemaal volgeboekt, zonder reclame, gewoon via Twitter,” vertelt Bas enthousiast. Presentator Hans Sibbel pakt als eerste de microfoon en vertelt dat zo’n 150 mensen zich hadden aangemeld en dat is teveel. Gelukkig hebben zich ook weer 30 mensen netjes afgemeld omdat het zo koud is buiten. “Die mietjes hoeven de volgende keer ook niet meer te komen,” grapt hij. Er klinkt gejoel en applaus in de zaal: de avond is begonnen en de eerste kandidaat betreedt het podium.

Lego blokjes printen

De 3D printer kost nu nog tussen de 5000 en de 10.000 euro, maar Matthijs van Meerkerk, student Communicatie & Multimedia, weet dat dit al snel goedkoper zal worden. Of we ons wel bewust zijn van de waanzinnige mogelijkheden dat zo’n apparaatje biedt? Alles kun je uitprinten in plastic, laagje voor laagje, van StarWars-beeldjes tot theekoppen. Een heel productieproces vindt zo in je eigen huiskamer plaats. Zo is er nu al een Chinese website, waar je gebruik kunt maken van de 3D printer op bestelling. Je bestelt bijvoorbeeld in één muisklik honderd producten en je kunt je eigen winkel beginnen. En dit alles zonder dat je gebruik hoeft te maken van duizend man personeel die je normaal gesproken nodig zou hebben. Mallen worden overbodig en de consument kan een product op maat laten maken. Net zoals bij de muziek zullen ook hierbij de auteursrechten in het gedrang komen. Moeder die eigen lego blokjes voor hun kinderen uitprinten bijvoorbeeld. Of criminelen die alle foto’s van beschikbare sleutels van handboeien downloaden om ze vervolgens in 3D uit te printen. Wel zo productief.

Improductief vrouwen versieren

Joost Nuissl, oud-directeur van de Kleine Comedy, brengt een ode aan het improductieve denken. Juist omdat we in een maatschappij leven waarin alles productief moet zijn. Volgens hem is improductief denken actief, vol, rijk en dynamisch en moet je het niet verwarren met Boeddhistische en meditatieve gedachten, waarin de stilte juist een rol speelt. “Laat je gedachten in hun waarden, laat ze vrij!” roept hij op. Hans Sibbel die de volgende spreker gaat aankondigen, vertelt tussendoor hoe hij van zijn achttiende tot zijn tweeëntwintigste vooral goed was in het improductief versieren van vrouwen. En dan is het de beurt aan Nils Roemen, die vindt dat er in Nederland een boel dingen zijn. Er is veel lege kantoorruimte, veel leegstand land en veel laptops die in de kelder blijven liggen omdat er privacygevoelige informatie op staat. Dat moet toch anders kunnen? Daarom wil hij een wedstrijd organiseren: wie een jaar lang een stukje land van 10 bij 10 zo nuttig mogelijk weet te gebruiken. Nils Roemen komt niet alleen met een idee, maar vraagt ook om ideeën.

Lifehacking

Leuk al die ideeën, maar gebeurt er eigenlijk wel iets mee? Blijven ze allemaal niet een beetje in de lucht zweven? Bas en zijn vriendin weten het niet. “Waarom stel je de vraag niet gewoon op Twitter?” vraagt hij in de pauze. “In je tweet, het berichtje van 140 tekens, zet je dan: #durf te vragen,” legt hij uit. Naast Twitter, staat Bas ook nog ingeschreven bij Hyves en LinkedIn. Daar kun je toch ook berichtjes neerzetten? “Ja, maar ik ga natuurlijk niet alles drie keer doen. Ik heb het zo ingesteld dat als ik een berichtje typ op Twitter het automatisch ook in Hyves en LinkedIn komt te staan.” En hij heeft nog meer tips; op de website www.lifehacking.nl vind je bijvoorbeeld vijf à zes boeken over slimmer werken. Die kun je gratis downloaden, maar ook bestellen als je dat liever wilt. Want lifehacking gaat over slimmer werken en slimmer leven.


Taxiprobleem oplossen
Eén van de laatste sprekers is Martijn Aslander. “De overheid gebruikt altijd dezelfde drie middelen om een probleem op te lossen, namelijk wet- en regelgeving, subsidie en sancties.” Zo ook om de asociale taxichauffeurs in Amsterdam aan te pakken: weinig vernieuwend en niet creatief. Onlangs heeft er iemand een taxiapplicatie ontwikkeld, een programma speciaal voor de iPhone. Als je buiten op straat loopt en je wilt bijvoorbeeld een taxi hebben, geeft de applicatie aan waar je bent. Binnen een minuut, krijg je dan een berichtje wanneer de taxi komt. Zo hoef je niet meer naar buiten, want de taxichauffeur heeft automatisch je nummer en belt je dan gewoon. En na een taxirit krijg je een berichtje waarin staat: “Wat vond je ervan?” De iPhone gebruiker kan de taxichauffeur dan een aantal sterren toe bedelen. Binnen een jaar zullen de taxi’s een eigen beoordeling hebben. Het mooie is dat je er niet mee kunt frauderen. Daarvoor zal een taxichauffeur continue familieleden met zijn taxi moeten laten meerijden omdat ze alleen daarna in staat zijn om sterren toe te bedelen. “En de rotte appels kunnen weer mooie appels worden”. Een asociale taxichauffeur zal door een slechte beoordeling vanzelf zijn best gaan doen. “Maar het beste nieuws is dat de ontwikkeling van deze applicatie niets heeft gekost en slechts door één persoon is uitgedacht.” Zo kan één iemand met een goed idee het taxiprobleem oplossen.


#Durf te vragen

Een week later meld ik me dan aan bij Twitter en typ ik de tweet: “Ik was bij Stand-up Inspiration in Toomler op 26 januari jl. Hoe gaat het nou verder met al die ideeën? #durf te vragen.” De volgende dag heb ik nul reacties. Jammer, het leek zo mooi. Op Twitter zal ik toch eerst meer followers moeten verzamelen om respons te krijgen.

Meer weten?

Handige websites zijn:
Stand-up Inspiration
Lifehacking
Twitter
Ted (de Amerikaanse versie van Stand-up Inspiration)