Welkom: Lang leve de niet-spirituelen!!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ik kon dus niet wachten om spirituele mensen te ontmoeten bij interviews en workshops. En inderdaad: ze hadden veel te vermelden waar ik van kon leren, maar af en toe merkte ik ook andere kanten, waarvan het verleidelijk is om die 'mindere kanten' te noemen. Treffender is: kanten waar ik allergische gevoelens bij had. 'Het zijn net gewone mensen,' dacht ik en daar verbaasde ik mezelf over. En ineens besefte ik me dat ik wereld aan het onderverdelen was geweest in 'goed' en 'fout', 'zwart-wit' en 'spiritueel' en 'niet-spiritueel' terwijl er in de realiteit zoveel grijstinten zijn.

En zo leer je langzaamaan de nuances te zien, want 'spiritueel' is slechts een woordje. Zo zijn er mensen die zeggen niets met spiritualiteit te hebben en ondertussen heel bewust en behulpzaam in het leven staan. Mijn vader zou bijvoorbeeld nooit een yoga-cursus gaan doen en regelmatig maakt hij grapjes over de oefening 'rietstengel in de wind'. Maar ondertussen trekt hij wel meteen zijn jas aan als een slechtziende vriend belt met computerproblemen. Je kunt de werkelijkheid dus niet beschrijven met woorden als 'spiritueel' en 'niet-spiritueel', daarvoor is die veel te mooi en veelomvattend. En zo geldt het voor alle ideologieën en religies, allemaal woorden waar je 'niet' voor kunt zetten.

Toen ik bij vrOuw.nl begon, dacht ik: 'Wow, ik heb mijn doel bereikt, dit is wat ik altijd al wilde doen.' Een eindpunt dat al snel in een beginpunt is veranderd, want elke dag dat ik voor vrOuw.nl werk, leer ik steeds een beetje meer. Mooie lessen die ik ervaar als cadeautjes. Dus of je jezelf nu 'spiritueel' noemt of 'niet-spiritueel': WELKOM!