Blik op nieuws: BP en octopus Paul

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Hoofdrol in de zomer

In de zomermaanden is er voor media weinig nieuws te vermelden. En is deze periode voor menig journalist een grote kwelling, ik kijk er altijd reikhalzend naar uit. Want hierdoor is er meer ruimte voor vrolijke dingen, zoals evenementen en sport. Maar ik ben vooral nieuwsgierig welk dier nu weer de hoofdrol zal spelen, zoals de geboorte van een olifantje in de dierentuin bijvoorbeeld. Deze zomer heeft er al één, een Duitser wel te verstaan: octopus Paul.

Hoe zit het met de vriendjes van octopus Paul?

Wees gerust, ik ga je er niet van overtuigen dat dit diertje voorspellende gaven heeft. Al blijft het een prestatie natuurlijk. Nee, het is mijn verbazing dat de meesten onder ons allemaal zo gek waren op dat beest, terwijl ondertussen vele liters BP-olie de zee in stroomden (40.000 vaten per dag) en zoveel vriendjes van octopus Paul hieronder te lijden hadden. Toch waren we emotioneel minder begaan met die vriendjes, terwijl we opgelucht ademhaalden toen we hoorden dat het noodlot van de sushi voor octopus Paul bespaard bleef. Met onze hersens waren we er wel bij, bij die BP-gedupeerden: 'Wat erg nou toch voor die beesten,' dachten we beleefd. Maar gevoelsmatig? Wees eerlijk, voelde jij echt iets? Ik in ieder geval niet. De focus van CNN lag vooral op degenen die het door de economische crisis toch al moeilijk hadden, mensen wel te verstaan en de aandelen van BP. Juist ja, de bekende cijfertjes.

Dieren zijn authentiek

Typisch eigenlijk, één zo'n dier raakt ons op een dieper niveau, een gevoelsniveau dat verder gaat dan cijfers (weet je beertje Knut nog?) Als we gevoelsmatig geraakt worden, komen wij mensen nou eenmaal in beweging. Wat mij betreft zouden dieren daarom veel vaker de hoofdrol mogen krijgen in het nieuws. Een dier kan zich namelijk niet anders voordoen dan die is. Ideaal voor de waarheidsgetrouwe journalist. En de authenticiteit die er vanaf straalt, is een gave waar menig BP-woordvoerder en politicus nog wat van kan leren. Als ik het Wereld Natuur Fonds was, zou ik het wel weten: een dierenwoordvoerder aanstellen voor elk soort. Het wordt hoog tijd dat we weer gevoelsmatig geraakt gaan worden. Voor de octopussen en ijsberen hebben we gelukkig al geschikte kandidaten.