Blik op nieuws: Geconditioneerde heroïnerat

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ik moet je wat bekennen: ik ben verslaafd geweest aan WBT (World Business Today) van CNN. Dat kwam omdat ik in die periode mijn ontslagovereenkomst had getekend met mijn oude werkgever om ruimte te maken voor een nieuw carrière. Dat deed ik in een periode dat de beurzen kelderden. Mijn intuïtie zei me mijn oude baan los te laten. Ja, dat klinkt heel stoer, maar daarna kwam ik alsnog in de grip van de angst terecht. Nu weet ik dat je je angst eerst moet doorleven om hem vervolgens los te laten en dat is exact wat ik in die periode deed.

Heroïne en elektrische schokjes

En zo zat ik als werkloze elke dag om drie uur aan de buis gekluisterd om te luisteren naar Maggie Lake uit New York, Andrew Stevens uit Hongkong en Charles Hudson uit Londen. Ik hoopte dat een economische opleving in Amerika als eerste te zien zou zijn en dus lette ik tijdens WBT vooral op de cijfertjes rechtsonder in beeld. Op de Nasdaq en de Dow Jones, al had ik geen idee wat die termen precies inhielden. Maar geen zorgen, CNN maakte het visueel heel overzichtelijk voor de leken. Verscheen er een groene, opwaartse pijl, dan wist je dat er sprake was van waardevermeerdering, een rode neerwaartse pijl betekende het omgekeerde. Zag ik het groene pijltje dan was ik blij, zag ik het rode dan voelde ik me chagrijnig en bang. En zo kreeg ik door WBT kleine, emotionele injecties toegediend en voelde ik me als een geconditioneerde heroïnerat die werd beïnvloed met heroïne en elektrische schokjes.

Geld is het doel in plaats van het middel

Ja, wij mensen zijn ongelofelijk geconditioneerd op geld. En geld is ons doel geworden in plaats van een middel om te leven. De reden waarom ik een ontslagovereenkomst tekende bij mijn oude werk was omdat ik me er niet meer thuis voelde. Dat zelfs in de verslavingszorg geld het doel is geworden in plaats van het middel om goede zorg te bieden. Maar door WBT kwam ik erachter hoe sterk die conditionering bij mezelf aanwezig was.

Geld is waardeloos

Is geld wel de realiteit? Hoeveel is geld nog waard sinds het is losgekoppeld van goud? Geld bestaat door ons vertrouwen in een stukje papier. En we weten/ voelen allemaal wel dat dat vertrouwen zo kan verdampen als kokend water. Een inzicht dat duidelijk is geworden toen de beurzen kelderden. En stel dat we allemaal ons geld tegelijkertijd van de bank willen halen. Dan is dat volledige bedrag er niet eens omdat banken ervan uitgaan dat dit toch nooit gebeurd. Geld is dus een schijnzekerheid. Daarom is goud weer zo populair bij de belegger. Ik heb ook overwogen om mijn spaarcentjes in goud te beleggen. Maar als de nood echt aan de man is en je honger hebt, kun je goud niet eten. Ons eten en drinken: dat is ons werkelijke goud. En je hoeft alleen maar naar de milieuproblemen te kijken om te weten dat we daar nou juist zo roekeloos mee omgaan.

Back to reality

Tijdens WBT werd ik gebeld door mijn oppaskind. Ze vertelde me dat ze van me hield. Ik realiseerde me ineens dat dat de realiteit was, mijn echte leven. Dat ik gewoon te eten had en de huur kon betalen. Dat ik genoeg kansen en hulp kreeg aangeboden om op termijn mijn geld te verdienen met het schrijven van artikelen. En nog steeds heb ik het gevoel dat er voor me gezorgd wordt sinds ik mijn leven uit vertrouwen leef uit. Zo stroomt er ineens geld naar me toe op andere manieren. Want ook al is geld een illusie, we leven nog steeds in een wereld die in deze illusie gelooft en ook ik moet mijn boodschappen ermee betalen.

Geen WBT meer

Dus vaarwel Andrew, Maggie en Charles. Dank je wel voor jullie enthousiasme waar jullie WBT altijd mee hebben gepresenteerd. Graag had ik nog uitgevonden of Charles soms een oogje op Maggie heeft, maar mijn eigen leven is nu gelukkig ook heel interessant. Ik wens jullie het beste. Deze geconditioneerde heroïnerat is zich weer bewust van haar eigen leven en kiest nu zelf de richting.