Zo vaak vragen mensen: wat kunnen we doen?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

In een sociaal experiment in 1993 kwamen vierduizend mensen die goed konden mediteren bijeen in Washington, D.C.. Hun doel was de criminaliteit in de stad met twintig procent terug te brengen. Gedurende het experiment, dat acht weken duurde, daalde de criminaliteit met maar liefst 23 procent. Ook waren er minder verkeersongevallen, was het minder druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en er werden minder mensen ziek. Dergelijke experimenten zijn sindsdien 48 keer succesvol herhaald, onder meer in oorlogsgebieden als Israël en Libanon.

Hoeveel mensen heb je nodig hebt om dit effect ook in je eigen omgeving te bereiken? Dat is ook berekend en blijkt de wortel uit 1 procent van een samenleving te zijn. Voor een stad als Amsterdam, met zo’n achthonderdduizend inwoners, ga je dus effectief worden als negentig mensen in een coherente staat van vrede of liefde verkeren. Een heel kleine groep mensen kan dus een groot effect hebben op de samenleving, indien zij coherent zijn.

Dat betekent: stil, afgestemd, beschikbaar. Dat is alles. Het is dus niet nodig om geleide meditaties te doen, elkaars handen vast te houden, mantra's te zingen of iets of iemand proberen te healen of fixen. We vragen de deelnemers slechts vanuit een solide gronding in zichzelf open en beschikbaar te zijn.

Iedere tweede zondag van de maand

Tijd: 20.00 (na 20.00 uur gaat de deur niet meer open) - 21.00 uur (stille inloop vanaf 19.45 uur)
Locatie in Amsterdam: Jasonsstraat 37/2, Amsterdam
Toegang gratis, maar wegens beperkte ruimte: reserveer tijdig bij tijn@kristijn.com

Wil je in jouw woonplaats ook meedoen en je huiskamer openstellen? Stuur een mail naar tijn@kristijn.com en we sturen je info om je te helpen, inclusief een beeldmerk dat je kunt gebruiken voor posters en promotie. Veel plezier ermee!