Aung San Suu Kyi - Lady of No Fear

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Velen kennen Daw Aung San Suu Kyi als de oppositieleider die al ruim twintig jaar vecht voor vrijheid en democratie in Myanmar (Birma). In het westen is ze het symbool van vrede en verzoening. Voor haar inzet kreeg ze vele onderscheidingen, onder meer de Nobelprijs voor de Vrede in 1991. Maar wie is de persoon en vrouw Aung San Suu Kyi? Wat velen niet weten is dat ze een Britse huisvrouw in Oxford was voor ze haar man Michael Aris en haar kinderen verliet en naar haar geboorteland terugkeerde om zich aan te sluiten bij de vrijheidsstrijd. Vijftien van de afgelopen 21 jaar had ze huisarrest en waren de contacten met familie en vrienden minimaal.

In Aung San Suu Kyi - Lady of No Fear vertellen familieleden, vrienden en collega's over de dochter, de echtgenote, de vriendin, de moeder, de rebel, die in haar jonge jaren veel verdriet en ontberingen te verwerken kreeg. De militaire dictatuur in Myanmar gaf haar diverse keren de kans het land te verlaten. Waarom koos Aung San Suu Kyi vrijwillig voor haar huisarrest in plaats van terug te keren naar haar gezin en vrienden in Engeland?

Regisseur Anne Gyrithe Bonnen: "De hele wereld heb ik afgereisd in een poging deze bijzondere vrouw te begrijpen. Ik heb haar boeken en gedichten gelezen en geluisterd naar haar politieke toespraken. Ik heb mensen gesproken die een nauwe relatie met haar hadden; familieleden, dierbare vrienden en politieke medestanders. Zij hebben allemaal bijgedragen om een veelzijdig beeld van haar te schetsen, door hun eerlijke maar ook gemengde gevoelens. Zij bewonderen haar, maar zijn tegelijk bedroefd over de offers die zij bracht voor haar strijd. Anderen zijn uitgesproken kritisch over haar iconische status en haar politieke strategieën."

De film wordt zondag 13 februari om 23.50 uur uitgezonden op Nederland 2.