Mijn mening: Maak polygame huwelijken mogelijk!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Veel artikelen, radio- en tv-programma's berichten erover, verschillende disciplines bij diverse universiteiten doen er wetenschappelijk onderzoek naar en steeds meer mensen vinden de weg naar het onderhouden van meer dan één liefdesrelatie op een eerlijke manier. Polygamie staat voor een huwelijk met meerdere mensen. Polyamorie is een levensfilosofie, waarin je erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen tegelijk te houden.

Ook trendwatcher Adjiedj Bakas noemt polyamorie de toekomst: "We verwachten te veel van onze partner. Geen wonder dat er zoveel huwelijken op de klippen lopen. Bovendien worden we straks allemaal honderdtwintig, waardoor we honderd jaar met dezelfde partner zitten opgescheept. Het kan niet anders of we gaan ons stierlijk vervelen. Over tien jaar pakken we het slimmer aan. Dan nemen we een getatoeëerde bouwvakker voor de seks, een vent in krijtstreep voor de economische zekerheid en een leuke nicht om mee te gaan shoppen."

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met een liefde voor meer dan één persoon. Onbespreekbaar met de monogamie als enige norm, dus stiekem vreemdgaan vindt op grote schaal plaats. Polyamorie kan voor sommige mensen een alternatief zijn voor scheiding. Het heeft mijn huwelijk gered en ik ben dankbaar dat ik nog steeds samen met mijn echtgenoot de zorg én het grote genieten van onze drie kinderen deel. Als schrijfster van het boek Ik hou van twee mannen. Polyamorie, liefhebben zonder grenzen ontmoet ik regelmatig mensen, die met zijn drieën samenwonen of van plan zijn om te gaan samenwonen. Soms hebben ze al kinderen. Soms is een kindje onderweg.


Zij regelen met een notaris via een samenlevingscontract en testament de nalatenschap en voogdij. Op mijn website www.polyamorie.nl bieden een pastortheoloog en een echte BABS (trouwambtenaar) hun diensten aan als voorganger bij een liefdesviering tussen meer dan twee mensen. Combineer de notaris met een echte trouwjurk, een liefdesviering en je hebt je poly huwelijk. Victor de Bruijn uit Roosendaal haalde er met zijn twee bruiden in 2005 zelfs CNN mee! Het kost echter veel uitzoekwerk, je bent afhankelijk van een bereidwillige notaris en je kunt het nooit zo goed, gemakkelijk en goedkoop regelen als via een wettelijk huwelijk.

Vrouwenonderdrukking komt voor in monogame én polygame huwelijken. De huidige politieke discussie, polygame huwelijken verbieden om vrouwenonderdrukking te voorkomen, raakt kant noch wal. Met het homohuwelijk was Nederland wereldwijd koploper. En daar ben ik trots op! Onlangs heeft een wetsvoorstel voor het polygame huwelijk in Zweden het niet gehaald. Heren en dames politici: Geef als Nederland het goede voorbeeld en ga je bezighouden met de invoering van het polygame huwelijk. Zodat rechten van betrokken mannen, vrouwen en kinderen ten minste goed geregeld zijn. Want dát is de taak van de overheid!

*Bill Muehlenberg - Sliding toward polyamory.