Hippe hypes in de sportschool

Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor programma's? Vrouw.nl zet deze drie jongste hypes in sportschoolland voor je op een rijtje, zodat je weloverwogen en goed voorbereid aan je eerste les begint:

Body Power

Deze work-out kan het beste worden omschreven als fitness op muziek. Als je dus je geen zin hebt in allerlei danspassen, maar gewoon intensief wil sporten, is deze work-out echt iets voor jou.
Tijdens de training komen alle spiergroepen uitgebreid aan bod. De meest oefeningen worden uitgevoerd met een speciale halterstang, genaamd 'barbell'. Het gewicht van deze barbell kan met behulp van schijven door jou zelf bepaalt worden. Doordat je zelf het gewicht bepaalt, kunnen beginners en gevorderden naast elkaar meedoen. Naast de barbell wordt er ook gebruik gemaakt van een trainingsbankje, waarop liggende oefeningen uitgevoerd worden. Ondanks dat je in deze lessen met gewichten aan de slag gaat, hoef je volgens de docenten niet bang te zijn dat je na een paar weken Body Pump enorm grote en gespierde armen krijgt. De training is namelijk niet alleen gericht op spierversteviging, maar ook op afslanken en behoud van spiermassa. De combinatie van het hoge energieverbruik en het verstevigen van de spieren maakt het de ideale training om snel 'in shape' te komen. Body Pump wordt in zo?n 150 sportcentra in Nederland gegeven, dus als je zin hebt in een les, kun je vast wel ergens bij jou in de buurt terecht.

Kick Fun

Er zijn al heel wat bekende Nederlanders verslaafd geraakt aan Kick Fun, vooral Lieke van Lexmond en Fajah Lourens (bekend van GTST) kunnen niet meer zonder hun wekelijkse les. Wanneer je graag je conditie wilt verbeteren en fan bent van boksen, is Kick Fun echt iets voor jou. Je bokst en schopt er namelijk tijdens een uurtje Kick Fun flink op los. Dit schoppen en boksen doe je niet tegen elkaar, maar tegen een Kick bag (een verplaatsbare cilindervormige bokszak). Een perfecte gelegenheid dus om al je stress en negatieve energie kwijt te raken! Het is echter niet zo dat je een uur lang de Kick bag te pletter probeert te slaan. Kick Fun is bedoeld als een intervaltraining, waar je twee minuten intensieve oefeningen doet, vervolgens een pauze inlast, om weer een paar minuten te trainen. Ondanks dat je tijdens een uurtje Kick Fun flink wat beweegt, is het doel van het programma niet om calorieën te verbranden. Na een aantal lessen Kick Fun zul je echter wel een verbetering in conditie en lenigheid verwachten. Ook leuk om te vermelden: Kick Fun is onder meer gericht op mensen die niet op muziek kunnen bewegen, waardoor ook veel mannen zich voor de lessen inschrijven! Het programma is verder voor iedereen toegankelijk, maar wie rug-, nek- of knieproblemen heeft, moet wel uitkijken.

Body Balance

Body balance is een programma gericht op het creëren van een goede balans tussen lichaam en geest, het dan grijpt ook terug op de traditionele programma's Yoga en Tai Chi. Onderdelen die bij Body Balance benadrukt worden zijn flexibiliteit, statische kracht, concentratie, meditatie. Bovendien leer je om geconcentreerd adem te halen. In dit programma wordt geen gebruik gemaakt van ingewikkelde choreografie, maar gaat het om het aannemen van redelijk simpele bewegingen en posities. De lessen zijn dus niet gericht op het verbeteren van de conditie of om af te vallen. Body Balance zorgt wel voor een verbetering van je houding, lenigheid, statische kracht, coördinatie en evenwicht. Als je de lessen een langere periode volgt, zul je uiteindelijk een hogere graad van ontspanning bereiken. Hierdoor zal de dagelijkse stress die je ondervind door werk of studie, minder schadelijke gevolgen zullen hebben. In de praktijk blijkt ook dat Body Balance in veel gevallen een positief effect heeft op mensen met rugklachten. Volgens de docenten ben je na een paar lessen al in staat om een correcte lichaamshouding aan te nemen en werkt het programma ontspannend voor je schouder- en nekspieren. Body Balance is dus geen aanrader wanneer je wilt afvallen, maar is wel een fijne les wanneer je na een lange dag werk wél actief wilt zijn, maar niet doodmoe wil thuiskomen.

Zo te zien, is er voor ieder wat wils! Of het je nu gaat om afvallen, om het verbeteren van je conditie of om een goede balans tussen lichaam en geest: je vindt het in de sportschool. Dus dames, veel succes!

Voor het vinden van een sportschool, ga naar:
www.fitness.verzamelgids.nl
www.fitness.pagina.nl