Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Meer eten en toch afvallen!

Bijna geen enkele vrouw die ooit flink gedieet heeft, is weer teruggekomen op haar normale verbrandingsniveau. Onderstaande tips zullen je helpen je stofwisseling weer omhoog te brengen en te houden:

Ga ontbijten
Ontbijten brengt de verbranding op gang en levert je meer energie. Geen trek? Begin dan met iets kleins of drinkbaars (drinkontbijt o.i.d.). Na verloop van tijd zal de trek steeds meer toenemen.

Vermijd suiker
Gewone suiker zorgt voor een te snelle stijging van je bloedsuikergehalte omdat het te snel verteert. Daarna volgt een te verre daling van je bloedsuikergehalte. Hierdoor ontstaat een suikerdip waardoor je weer (opnieuw) gaat snoepen.
Toch behoefte aan zoet? Zoek de oplossing in fruitsuikers, diksap en (met mate in) lightproducten/zoetstoffen.

Vervang witte zetmeelproducten door volkeren producten
Oprah zei het al eerder: Stay away from the white stuff! Vezelrijke producten verteren langzamer dan 'witte producten', waardoor de energie gelijkmatiger vrij komt en je minder last krijgt van 'lekkere trek' en/of een dip na de maaltijd. Daarnaast bevorderen vezelrijke producten de verbranding en stoelgang.

Eet vijf of zes meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote
Hierdoor wordt je lichaam tijdig van energie voorzien zodat het geen voorraden (vet) hoeft op te slaan. Je verbranding blijft ook continue gestimuleerd waardoor je meer verbrandt. Let op dat je niet meer eet dan je normaal in drie maaltijden zou doen.

Eet meer vet
Vet verhoogt je stofwisseling en het is ook een erg belangrijke voedingsstof voor je lichaam. Het betekent niet dat je éxtra vet moet gaan eten, maar vervang bepaalde producten door vetrijke producten (bijvoorbeeld een boterham door een handje pistache-noten). Zorg vooral voor onverzadigd vet en minder de verzadigde vetten bijvoorbeeld: magere producten (melk, vleeswaren) i.p.v. de volle varianten en olie i.p.v. boter.

Beweeg
Het lichaam past de verbranding aan, aan de behoefte. En die behoefte wordt ook voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid beweging. Dus last but not least, bewegen stimuleert je stofwisseling. Dus 's avonds een lekker blokkie om valt ook al onder het kopje bewegen. Laat je dus niet gelijk afschrikken door sportschoolvisioenen. Het kan al veel simpeler.


Het mooie van het menselijk lichaam is dat het in staat is om te gaan met extremen. Van één dag gebak en koek komen we niet gelijk drie kilo aan en van één dag honger is onze stofwisseling ook niet ineens vertraagd. Echter wil je een lichamelijk proces blijvend op gang brengen of veranderen, dan moet je dit wel zorgvuldig doen en langzaam opbouwen. Wanneer je gelijk begint met meer te eten dan is je lichaam hier nog niet aan gewend. Als gevolg zal het lichaam de grote hoeveelheden calorieën gaan opslaan en je zal dus zwaarder worden. Voorkom dit door langzaam de hoeveelheid eten op te bouwen. Als je bovenstaande stappen langzaam opbouwt zal je merken dat je kacheltje weer lekker gaat stoken en je meer zult kunnen eten maar ook nog kan afvallen.

Voor meer uitgebreide informatie en voorbeelden zie www.slank-en-sterk.nl.
Aanverwante sites met leuke tips en wetenswaardigheden over je lichaam en eten:
www.voedingscentrum.nl
www.voedingsmeter.nl
www.nooitmeeropdieet.nl