De kleine dokter

Nanolino heeft een wijze grootmoeder die hem vertelt hoe zij met behulp van vertrouwde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes ziekten en kwalen bestrijdt. Daarnaast staat Nano ook op vriendschappelijke voet met een dokter die hem vertrouwd maakt met de allernieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. Als hij dan ook nog de excentrieke assistente van de dokter leert kennen die een uniek apparaat heeft uitgevonden, begint voor de jongen een avontuurlijke reis, dwars door de wonderlijke wereld van het menselijk lichaam.

Ongelooflijk en kinderachtig? Ongelooflijk, ja wel een beetje. Het is natuurlijk onmogelijk, een apparaat dat een mens zo klein maakt als een paar millimeter, maar kinderachtig is het zeker niet. Het is een verhaal dat je op ontdekkingsreis neemt -letterlijk- door het menselijk lichaam.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het is een fictief verhaal maar met een heldere uitleg van hoe ons lichaam nu in elkaar steekt. Door middel van foto's zie je bijvoorbeeld hoe een spier eruit ziet. Daarnaast heeft de schrijver in aparte tekstkaders opgenomen hoe de werking van het menselijk lichaam werkt en wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een maagzweer of galbulten hebt. Je kunt er dus voor kiezen om eerst het verhaal lezen hoe het afloopt en daarna de informatieve tekstkaders lezen, of tegelijk zodat je direct het verhaal in de juiste context kan plaatsen.

Daarnaast staan ook de huis-tuin-en-keuken-middeltjes van Nanolino's grootmoeder in aparte tekstkaders. Zodat je zelf een keer een kopje thee van genezende aarde of thee tegen spanning kan maken. Bij de tekstkaders met huis-tuin-en-keuken-middeltjes had ik soms wel af en toe het gevoel dat dit niet helemaal strookte met de werkelijkheid. Ik bedoel: ik heb nog nooit gehoord van genezende aarde. Maar voor de rest is het boek echt heel informatief en aantrekkelijk om te lezen. Het fictieve verhaal leest snel weg en is voor de jongere lezer lekker spannend. Voor de oudere (of volwassen lezer) zijn de anatomie gedeeltes en foto's van het menselijk lichaam en ingewanden het meest interessant.

Een leuke en leerzame manier om je biologielessen voor te bereiden of, zoals bij mij het geval was, die lang verdwenen kennis weer eens op te halen!

Afbeelding verwijderd door redactie

De kleine dokter
Dietrich Grönemeyer
360 bladzijden
Uitgeverij: Elmar
ISBN: 9789085530183
Adviesprijs: 22,50 euro

Bestel Online!

Kleine dokter
Gronemeyer, D.