Het leven voor de geboorte

Dolfijn
Deze Franse documentaire is in 2005 gefilmd door Nils Tavernier en geeft je een kijkje in het leven van de aanstaande moeder Barbara en vader Manu. Zij zwemt met dolfijnen en hij is duiker in vistanks en uit hun liefde voor elkaar zal een nieuw mens geboren worden. De van oorsprong Italiaanse Barbara houdt een dagboek voor hun ongeboren kindje bij en zo leer je als kijker de familie en hun intenties wat beter kennen. Zo vertelt zij onder andere waarom ze Manu als vader voor haar kind heeft gekozen, krijg je een klein stukje stamboom mee en laat ze zien wat haar passie is (werken met dolfijnen). Het leven voor de geboorte maakt je deelgenoot van de reis van de bevruchting tot het moment dat Barbara haar baby in de armen sluit.

Biologieles
Haar verhaal wordt ondersteund door beelden van de virtuele bevruchting. Deze beelden zijn tot stand gekomen door de samenwerking van de mensen die de computergrafiek maken en medische experts. Ondanks dat deze beelden dus door een vooruitstrevende techniek tot stand zijn gekomen, doen ze mij een beetje denken aan een ouderwetse biologieles. Met het Franse voice-over commentaar erbij is het allemaal vrij droog. En om dan serieus naar een hele grote zwerm zaadcellen (ik kijk via breedbeeld) te kijken - die een sprintje naar een eicel trekken die zich normaal millimeter voor millimeter voltrekt - vind ik eerder komisch dan informatief.

klik op de plaatjes

Ongeloofwaardig
In de documentaire kijken we negen maanden mee hoe de romantische Manu en Barbara hun leven aanpassen op de komst van hun kindje. Zo ga je als kijker mee naar de gynaecoloog, de eerste echo, naar de dolfijnenshow, vertellen zij over hun trouwplannen en waarom Barbara besluit te stoppen met werken. Door middel van beelden van de virtuele baarmoeder zien we tegelijkertijd de ontwikkeling van hun kindje en hoe de manier waarop de ouders leven van invloed is op de baby in de buik. Zo zie je bijvoorbeeld hoe het eten en drinken, bewegen en meeroken van effect is op een foetus. Het is mooi om te zien hoe een groeiende baby zich in de buik beweegt, maar ik vind het wel wat ongeloofwaardig overkomen dat de makers van virtuele beelden deze baby af en toe laten lachen. Helemaal apart vind ik het als ik de baby als een balletdanser zie meedansen als Manu en Barbara naar klassiek ballet kijken. Maar je hebt als kijker daardoor toch ook wel het idee dat de moeder en de virtuele baby echt samen leven.

De geboorte van een leven
Dat er wel degelijk een echte baby in de buik van Barbara groeit, wordt overduidelijk als zij na bijna zeven zorgeloze maanden ineens volledige bedrust moet houden. Hierdoor wordt de roze babywolk waarop ze zweeft even een donderwolkje. In plaatst van in een trouwjurk voor het altaar te staan, ligt ze in een nachtjapon op bed. Barbara vertelt hoe zij die tijd ervaart en de virtuele beelden laten je zien hoe de baby zich voelt. In de 36e week en na vier weken bedrust worden de weeën opgewekt, krijgt Barbara een ruggenprik en ben je toeschouwer bij de bevalling. En dan is er dat mooie moment: de virtuele baby verdwijnt en het pas geboren gezonde wezenlijke kindje is in beeld. De geboorte van een leven, is en blijft een wonder. Daar kan geen computeranimatie tegen op!

http://vrouwen.nl/documents/1e/e1/1ee16bc3fa865905215a0e65380f7e7a.jpg

Nils Tavernier
Het leven voor de geboorte
Speelduur: 130 minuten
Ondertiteling: Frans gesproken en Nederlands ondertiteld
Leeftijd: alle
Extra: een kijkje achter de schermen van 50 minuten.
B-motion
Adviesprijs: 19,99 euro


Bestel Online!
Het Leven Voor De Geboorte<br>
Het Leven Voor De Geboorte