Maak je eigen geluk!

I Ching

Het boek is prachtig vormgegeven. Lekker compact en een felle kaft. De inhoud vond ik echter in eerste instantie nogal onoverzichtelijk; doordat de pagina's vierkant zijn en ook gekleurd. Maar al snel was ik daar aan gewend en toen stoorde het me niet meer.

'Geluk en hoe je daar zelf voor zorgt' is een orakel. Door met de bijgeleverde munten te gooien krijg je een bepaald antwoord. Dit kan je opzoeken in het boek. Het orakel heeft een zeer oude oorsprong, het is gebaseerd op het 'Chinese boek der Veranderingen', dat bekend staat als de I Ching. Maar de schrijfster van dit orakel, Titania Hardie, heeft geprobeerd om de energie, humor en wijsheid van het origineel aan te passen aan modern westers gebruik.

Afbeelding verwijderd door redactie

Munten

Op een gegeven moment geeft 'Geluk en hoe je er daar zelf voor zorgt' me de opdracht om een vraag in mezelf te stellen en met de munten te gooien. Munten?! Voor deze opdracht waren de munten nog niet genoemd in het boek, dus ik vroeg me al af of ik misschien mijn portemonnee moest pakken. Ik realiseerde me echter dat op de voorkant van het boek munten zitten. Wellicht worden die bedoeld. Het blijkt dat deze munten dus uit de kaft gehaald kunnen worden. Dit had wat mij betreft wel wat duidelijker uitgelegd kunnen worden. Maar een mooie oplossing is het wel, om op deze manier de munten erbij te voegen.

Indeling

'Geluk en hoe je daar zelf voor zorgt' begint met uitzoeken welk persoonlijkheidstype je hebt. Er wordt vastgesteld welke rol jij binnen jouw gezin hebt gespeeld. Ik ben bijvoorbeeld een 'eerste dochter' en geboren tussen 21 juni en 21 september, dus zomerwind.

Na het vaststellen van je persoonlijkheidstype kan je beginnen met het opgooien van de munten. Ik ben echt een leek op dit gebied, nog nooit eerder munten opgegooid om welke reden dan ook, of tarotkaarten gelegd of wat dan ook. Ik moest dan ook drie keer de beschrijving lezen en twee keer alles fout doen voor ik begreep wat er precies van me werd verwacht.

Het is nogal een tijdrovend klusje, maar uiteindelijk kán je er, denk ik, wel wat aan hebben. "Geluk en hoe je daar zelf voor zorgt". Het klopt écht. Het boek maakt waar wat de titel zegt. Geluk maak je tenslotte zelf en de antwoorden uit het boek kunnen je een nogal confronterende spiegel voor houden. Ik stelde een vraag en ik kreeg écht een passend antwoord. Misschien dat ik het wel graag zo wilde lezen, maar ik ga zeker vaker de munten opgooien wanneer ik met een vraag zit.

Afbeelding verwijderd door redactie

Titania Hardie
Geluk en hoe je daar zelf voor zorgt
304 bladzijden
Uitgeverij: Tirion
ISBN: 90-439-096-02
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Geluk en hoe je daar zelf voor zorgt
Titania Hardie