21 maart Nationale Hooikoortsdag

Met het begin van de lente is ook het pollenseizoen weer aangebroken. Dat betekent dat er voor zo'n 80 miljoen mensen in Europa weer een lastige tijd aanbreekt. Ook voor een groeiende groep Nederlanders betekent dit een periode vol kwalen en beperkingen. Een op de vijf Nederlanders heeft last van een allergie. Het betreft een toename van twee tot vijf procent per jaar. Deze toename is mogelijk te verklaren doordat onze moderne levensstijl ons bloot stelt aan steeds meer nieuwe allergenen waardoor allergieën langer en agressiever naar voren kunnen komen.

Hoge kosten

Het niet behandelen van hooikoorts kost de samenleving erg veel geld. Behandeling met een medicijn vermindert de maandelijkse kosten (medische kosten en kosten voor de werkgever) met ? 152,- per hooikoortspatiënt per maand (Xpert 2005). Daarnaast verzuimen werkende hooikoortspatiënten die niet met een medicijn behandeld worden gemiddeld 0,61 werkdag per maand meer dan behandelde patiënten. Ook verliezen ze gemiddeld 1,39 dag per maand meer aan dagelijkse activiteiten (zoals vrijetijdsactiviteiten en onbetaald werk) dan patiënten die behandeld worden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bewustzijn en behandeling

Hoewel een grote groep Nederlanders last van hooikoorts heeft, is ruim de helft zich niet bewust van hun allergie. "Mensen die in het voorjaar opeens last krijgen van een verstopte neus, niesbuien, hoofdpijn en vermoeidheid denken eerder aan een flinke verkoudheid dan aan een allergie," zegt Gerrit ten Oever, huisarts te Roermond."Het is onnodig om lang door te lopen met hooikoorts. Het is beter om een bezoek te brengen aan de huisarts. Met een eenvoudige test en de juiste diagnose kan een passend medicijn worden voorgeschreven, waardoor de kwaliteit van leven van de hooikoortspatiënt sterk toeneemt."

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts is de meest voorkomende vorm van allergie: een overgevoelige reactie van ons afweersysteem op onschadelijke stoffen. Een hooikoortsaanval gaat gepaard met niesbuien, een jeukende neus, een verstopte neus of een loopneus, jeukende ogen, tranende ogen die branderig aanvoelen en prikkelhoest. Minder bekend is dat hooikoortspatiënten vaak ook last hebben van overmatige vermoeidheid (door een slechte nachtrust), hoofdpijn en een algeheel gevoel van malaise. Hierdoor neemt voor veel mensen de kwaliteit van leven sterk af. De klachten ontstaan vanaf januari, wanneer bomen, grassen en onkruidachtigen gaan bloeien en stuifmeel gaan produceren. Het hooikoortsseizoen kan doorlopen tot september.

Testen of je allergisch bent?

Voor meer informatie is de website www.nationale-allergiesite.nl beschikbaar. Bezoekers kunnen op deze site terecht voor een allergietest, een pollenkalender en meer informatie over de behandeling van hooikoorts. Daarnaast is het raadzaam bij het vermoeden van een allergie om de huisarts te raadplegen.