Ik wil sprankelen...

Het overkwam Judit Daniëls. Zij was werkzaam in de zorg, liep de Vierdaagse uit en fietste met gemak met de grote jongens mee: zo'n honderd kilometer op een dag. Dat alles hield op toen bij haar ME ( Myalgische Encefalomyelitis) toesloeg; genadeloos en onverwacht. Een zoektocht naar de oorzaak en een voortdurende hoop op genezing volgde. Niemand kon haar helpen, terwijl alle artsen erkenden dat ze ernstig ziek was. Mogelijk nóg frustrerender was het onbegrip waarmee ze te maken kreeg vanuit haar omgeving. Ze zag er gezond uit, dus was het moeilijk om uit te leggen dat ze écht niet in staat was om dingen te doen.

Tien jaar later kreeg ze borstkanker. En hoe gek het ook klinkt, ze was blij met een duidelijke diagnose en een behandelplan: eindelijk kreeg ze erkenning voor haar ziekte. 'Ik heb kanker, dus ik besta,' was haar credo. Iedereen leefde met haar mee en Judit wentelde zich in de aandacht van haar omgeving. Dit had ze al die jaren moeten ontberen. Genezen van de kanker en langzaam opkrabbelend van de ME, sloeg het noodlot wederom toe. Hevige pijn aan haar gewrichten zorgde dat ze opnieuw een arts bezocht. De diagnose luidde: polyartritis als gevolg van de medicatie tegen de kanker.

In haar boek Ik wil sprankelen, al is het maar even? beschrijft Judit hoe haar leven drastisch veranderde vanaf het moment dat ze ziek werd en hoe ze daarmee om is gegaan. Welke invloed het op haar mentale gesteldheid had, maar ook de impact die het op haar relatie en werk had komt aan bod. Dagboekfragmenten en foto?s worden afgewisseld met een beschouwende terugblik op deze zware periode uit haar leven.

En dat is meteen ook de reden waarom het boekje mij maar matig wist te boeien: het is beschouwend geschreven. Er is nauwelijks sprake van enige interactie, nergens kom je als lezer middenin het proces terecht en grijpt het je bij je strot. Nergens raakt ze me, terwijl er genoeg pijnlijke momenten zijn. Haar schrijfstijl is eenvoudig, dus makkelijk leesbaar. Voor degene die zelf te maken heeft met een ernstige ziekte en alle gevolgen van dien, zijn Judits ervaringen misschien een zee van herkenning. Voor mij was dat niet zo en dat hoop ik nog heel lang zo te houden!

Afbeelding verwijderd door redactie

Judit Daniëls en Adrie Beyen
Ik wil sprankelen...al is het maar voor even
96 pagina?s
Uitgeverij: a3 boeken
ISBN: 978 90 77408 36 0
Prijs ? 13,50

Bestel Online!

Ik wil sprankelen... al is het maar even
J. Daniels & Adrie Beyen