Klysma: nee of ja?

Het is vandaag de dag echt een trend om goed met je lichaam, gezondheid en geest bezig te zijn. Sportscholen draaien overuren, iedereen is aan het SonjaBakkeren, yoga is niet langer alleen voor vrouwen en natuurwinkels als De Tuinen doen goede zaken. Iedereen weet dat een gezond lichaam vol energie zit en als je een uitgebalanceerd leven leidt, kan dat alleen maar positief voor je werken. Maar soms ontbreekt het je aan energie. Wellicht ben je dan vervuild door afval en slakken in je lichaam. En dan is het tijd voor een reinigingskuur, zoals de Powerdetox Wellness-kuur, want deze heeft zowel een preventieve als een genezende werking.

quote:
Door de kuur worden de schadelijke afzettingen losgemaakt en via de geactiveerde darm, nieren, longen en de huid uitgescheiden. Deze algehele reiniging van het organisme - zoals die reeds werd aanbevolen door de geneesheren uit de klassieke oudheid - bevrijdt de mens van giftige stoffen en afzettingen, verbetert zijn orgaanfuncties en gezondheidstoestand door een grondige ontzuring en leidt - waar mogelijk - tot een ware regeneratie en verjonging. De behandeling volgens de Powerdetox methode is 100% natuurlijk, gebaseerd op het versterken van het zelfgenezende vermogen van het lichaam.

Dit klinkt allemaal veelbelovend, dus vol goede moed wachtte ik de post af, die het Detoxpakket zou brengen. Echter bij het zien van het Detoxpakket vol met potjes, flesjes én klysmaset zakte de moed me in de schoenen. Het leek me echt een heel gedoe... Na rustig eerst het bijbehorende boekje te hebben gelezen, kreeg ik alweer vernieuwde moed, want veel potjes en flesjes behoorden tot de Voorbereidingsfase en de Nazorgfase en dus niet bij de Detoxfase met spoelingen (klysma's). Pfieeeuw, een pak van mijn hart!

Een Detoxkuur kan verschillende uitwerkingen hebben: spijsverteringscapaciteit neemt toe, darmpakket wordt kleiner, bevorderlijk voor vruchtbaarheid, verbeterde darmwerking, darmflora, stofwisseling en weerstand, meer energie en gewichtsverlies etc. Mij ging het om een grondige lichamelijke reiniging en een verbeterde darmwerking - aangezien ik nogal eens last van mijn buik heb - én als er een kilootje of meer af zou gaan, zou ik daar blij mee zijn. Toen ik begon, woog ik 57,5 kilo en had ik een taille van 77 cm, daar kon wel ietsjes van af!

Afbeelding verwijderd door redactie

Ik besloot om een Detox Weekkuur te doen; vijf dagen je normale voeding afbouwen, twee tot zeven dagen sapvasten en spoelen (klysma) en vijf dagen je voeding weer opbouwen. Best heftig zo ineens, maar je kan altijd een stapje terug doen. Het afbouwen ging me goed af; zonder problemen stapte ik van vast voedsel over op sapjes (verse van de AH!), Detox-supplementen en vezels. Vlees liet ik eigenlijk meteen al staan. Het boekje raadt ook aan om je eten goed te kauwen, zo'n twintig tot dertig kauwbewegingen per hap, kleinere porties op te scheppen en vooral rustig te eten. Dit ter bevordering van je spijsvertering.

De klysmabehandeling wordt uitvoerig beschreven in het boekje. De eerste keer was ik echt aan het pielen met de zak klysmavloeistof (water), waar dan per dag een ander supplement aan toegevoegd moet worden. Ik besloot om het zittend op het toilet te doen en zelf de zak vast te houden, zodat ik de doorstroom van het water mijn lichaam in zelf onder controle kon houden. Het inbrengen van canule in my behind ging erg gemakkelijk met behulp van een beetje vaseline. Ik dacht dat ik de vloeistof echt zou voelen als het mijn lichaam in ging, maar niets bleek minder waar. Je voelt wel je buik opzetten door het water, maar het is niet pijnlijk en je voelt het dus niet "lopen". Wel kreeg ik krampjes, maar die werk je weg door de klysmazak even naar beneden te laten zakken zodat er geen waterdruk meer is en daarna je buik tegen de klok in te masseren. Binnen no time had ik anderhalve liter klysmavloeistof in me, en later in de kuur zelfs tweeënhalve liter! Je moet het tien tot vijftien minuten binnen houden, zodat het echt zijn werking kan doen. Opeens voel je vanzelf wel aandrang om het vocht weer los te laten en dat laat je dan gewoon lopen in het toilet. Bij mijn eerste twee spoelingen kwam er wel wat vuil uit, maar niet noemenswaardig veel, en wat later in de kuur was het spoelwater gewoon helder.

Er zijn verschillende klysmakuren verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij De Tuinen. Bij de PowerDetoxkuur die ik heb gedaan, moet je elke dag met een ander supplement spoelen, maar bij andere kuren krijg je een zak waarin meerdere supplementen bij elkaar in zitten. Daar moet je dan één keer goed mee spoelen. Nadeel hiervan is dat je lichaam heel heftig erop kan reageren, omdat het ineens met meerdere reinigingssupplementen te maken krijgt. Sommige mensen zitten dan een halve tot een hele dag op het toilet, omdat ze maar blijven 'gaan'. Dat gebeurt bij deze Powerdetox kuur dus niet, de spoelingen gaan veel geleidelijker.

Afbeelding verwijderd door redactie

Volledig sapvasten bleek niet aan mij besteed te zijn, dus ging ik over op één lichte maaltijd per dag, aangevuld met supplementen. De spoelingen zelf gingen me steeds gemakkelijker af. Wel moet ik zeggen dat mijn darmen niet zo heel erg vervuild waren, zoals op de griezelige foto's van extreme gevallen te zien is. De laatste Opbouwfase bestaat enkel uit supplementen die je driemaal daags moet nemen, en onderwijl bouw je je eetpatroon weer langzaam op. En ook dat ging me gemakkelijk af, alhoewel ik nog steeds niet echt vlees eet, maar dat is alleen maar goed!

Terwijl ik zo aan het kuren was, ben ik wel meer gaan nadenken over gezond eten, rusten en beweging, met als gevolg dat we nu veel bewuster onze maaltijden samenstellen. Ik fiets of loop tegenwoordig naar het werk toe en ook wandelen mijn man en ik nu elke dag na het eten ongeveer een uur. Ik wil er nog een sport bij doen, maar weet nog even niet welke. Verder voel ik me prima, zit ik lekker in mijn vel en mijn huid is erg 'rustig'. Mijn doorbloeding is een stuk beter en sinds maanden heb ik een normale 'periode' gehad. Deze kuur zou je ook alerter moeten maken, helderder van geest, maar ik ben me daar nu nog even niet van bewust. Wel heeft het me geleerd dat klysma's helemaal niet eng zijn en ik ben overtuigd van het nut ervan! Ik ga in ieder geval voortaan twee keer per jaar spoelen. Mijn weegschaal geeft nu trouwens 54,8 kilo aan en mijn taille is nu 73 centimeter, dus daar ben ik in ieder geval heel erg blij mee!

Meer informatie vind je op de website van PowerDetox: www.powerdetox.nl.