Het complete hoofdmenu

Dat Het complete hoofdmenu niet het zoveelste dieetboek is, blijkt meteen uit de woorden van de schrijfster. "Mijn manier is een andere manier, zonder enige vorm van dieet, voor mensen die de pillen en de poeders zat zijn en graag hun hoofd, in de vorm van gezond verstand, gaan gebruiken, in plaats van externe verkoopinformatie." Kijk daar zijn we aan toe! Gemotiveerd lees ik verder. Dat moet je ook wel zijn als je aan deze dikke pil begint, want naast een heleboel bladzijden die je moet lezen, kom je ook allerlei opdrachten tegen. Dat kan wel eens confronterend zijn als je antwoord moet geven op vragen als 'Moest je zonder eten naar bed?'. Het gaat dus niet alleen over eten, maar ook de gedachte daarachter.

Het complete hoofdmenu is een coachingsprogramma dat je leert te begrijpen waarom je eet terwijl je honger hebt. Je leert het verschil tussen mond- en maaghonger, voeding en vulling, de juiste eetschema's en gedragsveranderingen. De informatie is niet nieuw, want dit kon je eerder al lezen in Ken je eigen hoofdmenu en Ken je eigen hoofdmenu: workshop. De boeken zijn nu dus gebundeld. In het eerste deel van het boek gaat het over probleemgevallen, zoals emoties, zelfacceptatie, typen honger en diëten. Het tweede deel laat de meer praktische kant zien, zoals eigen motivaties, eetpatronen ontdekken, wanneer verkeerd eten, bewust eten, proeven en een stukje voedingsleer. Met de gegeven vragenlijstjes en opdrachten wordt de lezer hier meer van bewust.

Harpenau is er van overtuigd dat haar methode werkt. "De winkels liggen vol boeken die geschreven zijn door mensen die zelf de ervaring missen. Sorry dat ik het zeg en ik wil niet arrogant klinken, maar je moet van goeden huize komen als jouw trucs beter zijn dan die van mij." Dit boek is namelijk het resultaat van haar jarenlange strijd tegen de kilo's. Ze was zoals ze het zelf noemt een chronische lijner. In haar boek leren we ons hoofd in te schakelen. Daar zit het probleem namelijk. Daar zijn de oefeningen natuurlijk ook voor. Die staan niet alleen in het boek, maar er zijn er ook een aantal op een cd-tje gebundeld, zodat je echt goed aan de slag kunt. Op de achterflap lees ik dat dit "Het gereedschap is om voorgoed af te rekenen met het jojo-effect van aankomen en afvallen". Daar geloof ik wel in. Al moet je er wel de tijd voor nemen, want met een paar daagjes weet je echt nog niet hoe het moet.



Het complete hoofdmenu
Patty Harpenau

355 bladzijden (+ cd met 4 oefeningen)
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V
ISBN: 9789061129653