Zo voorkom je de winterblues!

Psyche & spiritualiteit door Laura_S
Hallo winter! Oftewel: minder daglicht en temperaturen onder het vriespunt. Dit kan grote gevolgen hebben voor je humeur. Met deze tips voorkom je dat je een manisch depressieve zombie wordt in de donkere maanden van het jaar!

 
Licht aan
Het is zo lekker om je nog even om te draaien met de deken over je hoofd, maar voorkom dat je wakker wordt en van ellende blijft liggen in een donker hol. Doe daarom direct als de wekker gaat het licht aan, zodat je meer het gevoel hebt dat de dag begint.
 
Vitamine D
Zorg er voor dat je genoeg vitamine D slikt. In de zomer kan je lichaam via de huid vitamine D aanmaken uit zonlicht. Maar aangezien we daar in de winter weinig aan hebben, kunnen we het beter uit supplementen halen. Ook zit er vitamine D in voeding, zoals bijvoorbeeld vette vis.Vrienden

De hele avond op Facebook zitten gaat na een tijdje ook vervelen dus: ook al is het koud, spreek gewoon met je vrienden af! Wat ook helpt is een sport te gaan beoefenen of een cursus te volgen. Zo kom je tenminste nog een beetje onder de mensen in de wintermaanden. Want alleen thuis blijven, daar word je pas écht depressief van.
 
Kerstdate
De kerstdagen zijn ook altijd iets om tegenop te zien, als je geen lover hebt om mee naar alle dinertjes en feestjes te gaan. Als je het 'm echt niet wordt in je sociale kringen, probeer het dan eens op een datingsite. Wie weet vind je opeens de man van je dromen en worden het alsnog écht Prettige Feestdagen!
 
Romantisch diner
De winter heeft donkere dagen, je gaat naar je werk als het donker is en je komt weer thuis als het donker is. Ook hier kun je een voordeel uit halen! In plaats van een saai avondmaaltje kun je elke dag dineren bij kaarslicht en wat daarna gebeurt spreekt voor zich?
 


Naar buiten

Probeer overdag zoveel mogelijk daglicht te vangen. Ga dus in je lunchpauze even naar buiten ook al is het koud. ?s Avonds hang je natuurlijk liever lekker warm in huis voor de tv, maar ook dan is het goed om af en toe even een wandeling te maken. Kleed je lekker dik aan en geniet van het winterlandschap of bouw een sneeuwpop!

Op naar het zuiden
De beste manier om van je winterblues af te komen is natuurlijk de zomer opzoeken. Dus boek een vliegvakantie naar een ver oord in de wintermaanden! Als je echt last hebt van een winterdepressie kun je hier al rekening mee houden in je budget. Bewaar je vakantiegeld dan tot de winter en blijf in de zomer lekker in Nederland.

Hoe overleef jij mentaal de winter?