Het handboek voor de moderne wicca

De inleiding geeft een stukje geschiedenis, van de begindagen van het Romeinse Rijk tot de 'heksenjacht' begin jaren vijftig in de Verenigde Staten. Daarna volgt een paragraaf over beroemde heksen en eentje over verzonnen heksen. De inleiding wordt afgesloten met een kort en bondig stukje over hekserij vandaag. Gerald Gardner publiceerde in 1954 Witchcraft Today, wat door velen wordt beschouwd als de voorloper van de hedendaagse Wicca. Op dit moment is wicca een internationaal erkende religie, waarvoor niemand meer vervolgd wordt.

Het Groot Wicca Handboek blijkt een ideaal boek te zijn voor de beginnende heks die nog niet zo heel veel weet. In het eerste deel van het boek worden de beginselen van spreuken en bezweringen uitgelegd. Wat is bijvoorbeeld een toverspreuk? Ook is er informatie te vinden over de vijf elementen, de verschillende soorten magie en de ingrediënten en instrumenten die je nodig hebt bij de verschillende spreuken.

Het tweede deel van het boek gaat in op de praktijk. In iets minder dan vijftig bladzijden valt te lezen wat je allemaal moet doen of moet weten, voordat je aan een spreuk of bezwering begint. Hierbij moet je denken aan het opzetten en wijden van je altaar, welke kleding je aantrekt, wanneer je het beste magie kunt bedrijven - welke tijd, dag, maand -, wat elke kleur betekent en wanneer je deze gebruikt, het gebruik van machtwoorden, het bijhouden van je 'schaduwboek' en natuurlijk het aarden en een cirkel trekken.

Deel drie bevat spreuken en bezweringen, en dat zijn er veel! Het Groot Wicca Handboek bevat bijna driehonderd bladzijden vol spreuken en bezweringen. Deze zijn opgedeeld in de categorieën genezingsspreuken, liefdesspreuken, kansspreuken, carrièrespreuken, beschermingsspreuken, ringmagie, flesmagie, allerhande en spreuken om je te helpen bij de rouw over een verloren huisdier.

Heel leuk allemaal, maar persoonlijk geloof ik niet zo in de liefdesspreuken. Naar mijn idee kun je mensen nooit dwingen, zelfs niet met een spreuk. Het boek vertelt mij verder ook niet echt wat nieuws, al is het wel leuk om alle informatie van kleuren, kruiden, kaarsen, elementen en alle andere informatie bij elkaar te hebben staan in één boek. De spreuken zijn ook leuk om door te lezen, en misschien dat ik er ooit wel eens eentje ga uittesten. Gewoon om te kijken of het daadwerkelijk werkt.

Afbeelding verwijderd door redactie


Het groot Wicca
Pamela Ball & M. Johnstone

422 bladzijden
Uitgeverij: Mynx
ISBN: 9789022548271