Verlicht in 1 seconde

Mabel van den Dungen is een veelzijdige vrouw. Ze schreef al acht boeken, ontwikkelde en presenteerde televisieprogramma's voor de TROS, RTL4 en RTL 5 en ze schrijft maandelijks in Intermediair PW. En dan had ze ook nog de tijd om, na zelf twintig jaar transcendente meditatie te hebben beoefend en zich verdiept te hebben in het Nichiren boeddhisme, haar eigen meditatietechniek te ontwikkelen. In Verlicht in 1 seconde beschrijft ze hoe ze als carrièrevrouw en alleenstaand moeder haar mentale kracht, empathie en spiritualiteit ontwikkelde door bijna niets te doen. Iets ontwikkelen door bijna niets te doen, kan dat dan?

Verlicht in 1 seconde is een verrassend humoristisch boek. Als het over spirituele zaken gaat, worden veel schrijvers meteen zo zweverig. Gelukkig heeft de schrijfster dit weten te voorkomen. Ze beschrijft herkenbare valkuilen en geeft ook gewoon toe dat ze er zelf ook in getrapt is. Het is hilarisch om te lezen hoe ze probeerde lenig te worden door Bikram yoga. Dat betekent anderhalf uur oefeningen doen bij veertig graden. Nee, dit was niet echt aan haar besteed. Ze neemt de hele semi-spirituele 'volg-de-eerste-de-beste-goeroe-kliek', zoals The Secret op de hak. Op haar eigen manier geeft ze in ieder hoofdstuk handige tips. Daar hoort natuurlijk ook een bijpassende meditatieoefening bij.

Bij het boek zit ook nog een cd met daarop een ruim twintig minuten durende oefening. Wie even geen zin heeft om te lezen, kan deze cd er dus ook bijnemen om tot rust te komen tijdens een meditatiesessie. De oefeningen in het boek zijn ook duidelijk beschreven, zodat iedereen kan mediteren. Natuurlijk is dat in het begin niet altijd even gemakkelijk, dat geeft de schrijfster ook toe. Maar als je het probeert, zul je echt merken dat je tot rust komt. Wat dat betreft heeft Mabel van Den Dungen echt gelijk als ze zegt dat mediteren net zo simpel is als tandenpoetsen. Als je het iedere dag doet, wordt het net zo'n routine. Het is nog fijner ook, want tijdens het tandenpoetsen kun je nog aan veel te veel dingen denken.

Verlicht in 1 seconde<br>Mabel van den Dungen
Verlicht in 1 seconde
Mabel van den Dungen

120 bladzijden + cd
Uitgeverij: Andromedia
ISBN: 9789055992249